Сподели

Тиквените семки се използват от хиляди години за медицински цели. Те са богати на магнезий, калций, желязо, цинк и витамин К. Те са богати на омега-3 мастни киселини, които са необходими на организма за поддържане на сърдечната функция и регулиране на кръвното налягане. Ето защо тиквените семки са чудесен избор за лека закуска.

  • Те подобряват настроението

Учените са установили, че тиквените семки показват отлични резултати за намаляване на симптомите на депресия . Те са чудесни за намаляване на стреса и безпокойство.

  • Те облекчават симптомите на менопаузата

Ако търсите естествен начин да подобрите настроението си или да го облекчите симптомите на менопаузата , тиквените семки са чудесен избор. Той регулира атаките на топлина, главоболие, намалява болката в ставите и намалява честотата на внезапни промени в настроението . Учените са доказали, че тиквените семки повишават нивото на добрия (HDL) холестерол и регулират кръвното налягане .

  • Те понижават холестерола

Изследванията показват, че тиквените семки могат да намалят холестерола с 13% . Също така тези семена намаляват риска от образуване на кръвни съсиреци , заболявания на сърдечно-съдовата система , инсулт и инфаркт.

  • Предпазва от диабет

Тиквените семки са богати на здравословни ненаситени мастни киселини . Те са добри в регулирането на нивата на кръвната захар и повишавайки чувствителността на организма към инсулин . Многобройни експерти препоръчват тиквените семки на диабетиците като храна, която трябва да ядат всеки ден.

  • Те предотвратяват развитието на остеопороза

Хората в организма липсват цинк, те трябва да помислят да започнат да похапват тиквени семки. Той е богат на цинк, това е минерала, който е необходим за изграждането на костите . Само 1/4 чаша тиквени семки дори съдържа 17% от препоръчителната дневна стойност на цинк

  • Те са добри за отслабване

Тези семена са богати на фибри и протеини . Само 30 грама тиквени семки съдържат около 5 грама протеин. Те обаче трябва да се консумират умерено, защото чашата съдържа семена с около 285 калории.

  • Те облекчават симптомите на артрит

Учените са установили, че  тиквени семки имат противовъзпалителен ефект, който облекчава симптомите на артрит . Ако имате проблеми с артрита, яжте всеки ден до 30 грама тиквени семки.

  • Те са добри за лечение на уголемена простата

Тиквено масло, използвано за лечение на увеличена простата (хиперплазия). Това масло съдържа фитохемикалии и антиоксиданти, които намаляват нивото на свободните радикали в организма и предотвратяват образуването на ракови клетки.

  • Срещу рак

Изследвания, проведени от испански учени, показват, че тиквените семки могат успешно да се борят срещу раковите клетки .

Снимки