Сподели

Минералът получава съвременното си име от едноименния плод – гранат или познат като нар, който се отличава с наситения си червен нюанс.

Казват, че името на скъпоценния камък е дадено от алхимика Алберт Магнус, който е провел множество изследвания на различни разновидности на този минерал. Но фактът, че името „гранат“ стана официално име на минерала, е заслуга на известния немски геолог Вернер, който откри много свойства и разновидности на семейството на тази група минерали.

Именно с предимно топли цветове гранатите представляват камъка за раждане на месец януари.

Цвят: червен, розов, зелен, жълт, кафяв, често с различни оттенъци

Символ на: любов, преданост, верност, успех, красота

Месец: януари

Зодии: Овен, Телец, Рак, Лъв, Дева, Везни, Скорпион

Планети: Марс, Плутон, Юпитер

Ако пиропният гранат е най-представителният гранат от своето семейство със своя тъмночервен до кафяв цвят, има няколко други разновидности, по-неизвестни, които не са непременно червени.

Гранатите, които са фини камъни, са били наричани карбункули през Средновековието. След това тези камъни придружаваха кръстоносците, които тръгнаха да водят свещените войни. Те трябваше да им дадат сила и кураж да се изправят пред неизвестното, което ги очакваше.

Гранатът носи динамика за края на зимата и новото начало на новата година . За хората, които са възприемчиви към неговата енергия, той ще им позволи да засилят своята решителност и да имат по-голямо самочувствие, следователно е идеален камък, когато човек желае да предприеме нови задачи и да постигне нови цели.

Астрология и скъпоценни камъни: с кого се асоциира гранатът?

Традиционно свързан с месец януари, като част от рождените камъни, гранатът следователно се свързва с Водолей и Козирог . В китайската култура, която работи на годишни цикли, гранатът, заедно с изумруда, се свързва с китайския астрологичен знак на плъха.

Камъните са заредени с енергия, която им позволява да изразят или засилят различни чувствителност в хора, които са възприемчиви към техните сили. Тази дисциплина се нарича литотерапия. Най-честата употреба на камъни в здравеопазването са кехлибарените огърлици, които бебетата носят за облекчаване на болката при никнене на зъби.

В митологията гранатът е асоцииран с богинята на подземния свят Персепона и се свързва с качества като воля и власт. Богинята е отвлечена от бога на подземния свят Хадес, който е ял зърна от гранат.

Снимка: Плод ГРАНАТ или така познат като НАР

Астролозите твърдят, че минералът е защитен от Марс, така че гранатът ще има благоприятен ефект върху целенасочени, активни, смели хора.

Чакри и минерали

Коренна или първична чакра намира се в Основата на гръбнака
Рубинено червено
Рубин, гранат, хематит, яспис
Коренната чакра съхранява енергията на тялото. Силата и енергията, с която се лекуваме, тръгва от тук. Тази чакра е свързана с властта и правилната употреба на волята. Цветът й е този на рубина. Рубина е власт и страст също като тази чакра.

Гранат: скъпоценен или полускъпоценен камък

От гледна точка на законодателството на Руската федерация сортовете гранат не са включени в списъка на скъпоценните камъни , с които можете лично да се запознаете, като прочетете Закон 41-F3 от 12 март 1998 г. „За благородните метали и скъпоценните Камъни. Въз основа на това групата на гранатите спокойно може да се класифицира като полускъпоценни камъни. Този факт обаче не се отрази по никакъв начин на цената на гранатите.

Най-скъпият камък беше успешно продаден на търг през 2003 г. за 6,8 милиона долара . А теглото на камъка е само 4,2 карата. Защо тогава е толкова скъпо? Това е така, защото този красив скъпоценен камък блестеше с огромна палитра от цветове от синьо на дневна светлина на слънцето до тъмно лилаво вечер. Такава гледка е просто хипнотизираща, така че не е изненадващо, че те са готови да платят огромни суми пари за камъка.

Редките сортове нарове са високо ценени . Например, много е трудно да се намери в природата сорт гранат, наречен меланит , който има наситен черен оттенък. Бижутерите го използват само за частни поръчки. Най-вероятно няма да можете да намерите такъв камък в продажба, тъй като поради своята уникалност той струва много повече от диамантите.

снимка papazyan-diamond.com

Рожден камък за месец януари: червен, розов, зелен или оранжев гранат

Ако най-популярният гранат има наситено и интензивно червено, почти непрозрачно, когато е малко дебел, някои други гранати имат по-светъл нюанс, който позволява на камъка да придобие по-светли розови отражения, които са много подходящи за деца или млади момичета.

Гранатите могат да се предлагат в различни цветове. Наистина някои гранати се предлагат в няколко нюанса, например:

  • Пиропът, който има огненочервен цвят, който може да стане кафяв,
  • Розов родолит с лилави тенденции,
  • Алмандин, който има керемиденочервен цвят,
  • Спесартит, който има оранжев до червено-кафяв цвят,
  • Цаворит, който е тъмнозелен,
  • Гросуларът, тъмно оранжев,
  • Демантоидът от светло зелено до изумрудено зелено
  • Черен гранат.

Тези камъни могат да бъдат монтирани в сребро, злато или вермеил. И трите метала са идеално подходящи за различните вариации на граната и се смесват безпроблемно.

Мъдрите и професионални съвети на експертите по бижута на Trabbia-Vuillermoz ще бъдат там, за да ви помогнат в избора и да намерите най-подходящия подарък за рожден ден или раждане. Не се колебайте да ги уведомите за вашите въпроси и желания, те ще се радват да ги вземат под внимание, за да ви насочат към идеалното бижу с гранат.

Подарете гранат за рожден ден през януари

Подаряването на бижу за рожден ден винаги е интересно, всъщност е възможно да се намери идеалното бижу за всеки човек. Така ще можем да намерим дискретни бижута, украсени с гранати и по-масивни камъни, които ще бъдат монтирани върху по-внушителни бижута. Така всеки човек ще може да има бижу, което идеално да отговаря както на характера, така и на навиците му.

Червен гранат, монтиран върху злато или вермеил, ще излъчва известна топлина, която ще бъде приятна за носене. Камъните за раждане могат да ви помогнат да направите избор, когато не знаете какви критерии за избор да приложите.