0 1 min 3 години
Сподели

Откъде произлизат някои думи в българския език

произход на някои думи в българския език

Интересен произход на думата шарлатанин

Удивителната способност на българския език е да запълни речника с нови, неизвестни досега думи често заимствани от чужди езици или новосъздадени поради технологичния прогрес.

Също така в нашия език има такива изрази, които често използваме, но не знаем откъде произлизат.

Шарлатанин

Френският лекар Чарлз Лайтън извършва безсмислени операции на пациентите си, обещавайки пълно възстановяване. След като получи парите, измамникът се скривал. Думата според някои версии идва директно от името му.

Пасквил

Пасквил

В Рим има антична статуя (3 век пр.н.е.), която е напълно обезобразена и не е възможно да се определи точно на кого е посветена. Открили я през 16 век и я монтирали на ъгъла на улицата, където живеел обущарят Пасквино (оттук и псевдонимът на статуята „Pasquil“), и всеки можел да окачи сатиричен стих, който осмива някого.

Кардиган – плетена вълнена жилетка

Кардиган

Това облекло е измислено от генерал Джеймс Томас Браднел, седмият граф Кардиган. Оттук и името на любимата на толкова хора жилетка.

Мансарда

Мансарда

Думата „мансарда“ идва от фамилното име на френския архитект Франсоа Мансарт, който пръв е използвал таванското пространство за жилищни цели

Мазохизъм

Мазохизъм

Терминът мазохизъм се въвежда от австрийския писател Леополд фон Захер Мазох (1836-1895), който в романите си „Разведена жена“ и „Венера в кожи“ описва деспотични жени, които тормозят слаби мъже.

Гоблен

Гоблен

През XV век тъкач на име Гоблен открива работилница, в която се шият гоблени с цветни вълнени и копринени конци според готови рисунки.

Бьоф Строганов

Бьоф строганов

Граф Александър Григориевич Строганов имал готвач, французин по произход, който изобретил това ястие. На френски звучи като bœuf Stroganoff, т.е. „говеждо в стил Строганов“.

Силует

Силует

Етиен дьо Силует е финансов надзорник във Франция. След неуспешна реформа в страната той напуснал поста си. За развлечение изобретил нов начин на забавление – да проследява сянката на човек на стената. Хората харесали тази идея толкова, че славата на Силует се разпространила в цяла Европа. Радвайки се на този интерес, Етиен дьо Силует дори създава свой собствен музей на силуетите и на различни профили в сянка.

Блутуут (буквално „син зъб“)

Блу туут

Разработчиците наричат ​​тази технология на краля на викингите Harald Blåtand, който обединява Дания и Норвегия. Той обичал да яде боровинки от това зъбите му винаги били сини. Поради това му е даден псевдоним „Blue tooth“ или в превод Синият зъб. Харалд I е известен с това, че обедини народите на територията на съвременната Дания и Скандинавия и в тези региони се развива много по-късно много харесваната система за предаване на данни.

Хулиган

Хулиган

В Ирландия някога имало едно семейство, отличаващо се с насилие. Фамилното име било Хулиган. Името на младеж от семейството често се появявало в местните вестници и в полицейските доклади. Семейството увекочило името си по този необикновен начин.

Джакузи

Джакузи

Джакузито е изобретено от италианеца Кандидо Жакузи през 1968 година. Джакузи е грешното „американско“ произношение на това италианско име.

Източник и снимки Е-здравеЙ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *