0 1 min 2 години
Сподели

Случвало ли ви се е да седите на щанда с кисело мляко и в продължение на няколко минути просто да не можете да решите кое мляко да вземете?

В главата ви се въртят последните 8 проучвания за качество на млякото, промоциите на две конкурентни фирми и споменът за лошия вкус на последното мляко, което купихте.

Секунди по-късно детето ви задава въпрос, на който обезателно трябва да отговорите, телефона ви звъни „работно“, а мъжът ви подвиква от другия щанд с въпрос „пържола от бут или от гърди“?

 вие сякаш се озовавате в басейн, пълен с въпроси, чиито отговори чакат само и единствено вас и всичко заплашва да ви се излее върху главата и да ви удави.

Това чувство на невъзможност да се вземат понякога и елементарни решения се появява в следствие на дълги периоди на носене на голяма отговорност, обяснява американският  психолог Рой Баумайстер.

умора
Thinkstock

„Мозъкът, също като мускулите, когато е под голямо напрежение за дълго време, се изморява и спира да работи както очакваме“, казва той.

Безкрайните решения, които трябва да взимаме всеки дени – от дребните неща като избора на дрехи до сериозните семейни или професионални проблеми, изчерпват капацитета на мозъка да преценява, премисля и измисля най-правилното решение.

Нещата се задълбочават за всички ни през последните години, когато към голямото разнообразие от храни, дрехи и възможности се появиха и мобилните телефони.

умора

Неизчерпаемият източник на информация Интернет е както благословия, така и проклятие, особено за любознателните хора.

„Ние взимаме решения въз основа на информацията, която имаме по даден въпрос. Когато тази информация е в огромни количества обаче, мозъкът се претоварва“, казва Баумайстер.

Случва се на много хора, особено с малки деца и/или отговорни професии.

„Трябва да взимам решения за всичко – с какво да се облекат, за да не им е студено, какво да сготвя, за да е бързо, здравословно и спрямо бюджета, могат ли да спят при приятели, искам ли да отида на кино аз, къде ще почиваме, мъжът ми очаква да го посъветвам за проблем в неговата работа, а от моята изискват от мен да нося отговорни решения за десетки хиляди. Изтощена съм“, споделила една от пациентките на специалиста.

Изчерпването на капацитета на мозъка да взима решения е състояние, което може да се избегне. Ако не го направите, рискувате да рухнете психически и да се наложи в продължение поне на няколко дни някой друг да се грижи за всичко. Което може и да изглежда привлекателно за един изморен мозък, но не е нито лесно, нито препоръчително да се стига до там.

И така, вижте как да

подредите живота си така, че да намалите взимането на ненужни решения до минимум.

умора

Така ще ви остане време и сили за важните неща, а и просто за живеене и наслада, не само за мислене.

Сведете избора до минимум

Подгответе на децата си дрешки, които си подхождат – пет панталончета и пет блузки за всички дни от седмицата. Научете ги от най-ранна възраст сами да се обличат.

Определете седмично меню и необходимите затова продукти. Така отпада ежедневното мислене по темата.

Доверете се на интуицията си

Не премисляйте прекалено много. Понякога спонтанните решения са най-успешни, защото не сме затормозили главата с прекалено много рационални мисли.

Важните решения взимайте сутрин, на свежа глава. „Утрото е по-мъдро от вечерта“, нали помните.

Дайте си краен срок

За неща, които искат повече обмисляне, все пак си дайте краен срок за вземане на решение. Така лутането ви ще има край.

Каквото – такова

Вземете ли веднъж решение, се придържайте към него. Не се колебайте повече, не се чудете дали сте постъпили правилно. Каквото сте решили – това ще е и бъдете сигурни, че то е най-доброто възможно според ситуацията.

Ако не е спешно, да чака

Сложете ред в постъпващите сигнали. Не сте длъжни да отговаряте на всичко и на всички на секундата. Отнася се както за служебни, така и за лични теми.

Снимки Thinkstock

Източник Dama.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *