0 1 min 1 година
Сподели

Пестицидите често се използват за защита на културите от плевели, насекоми и инфекции. Някои плодове съдържат значителни остатъци от пестициди, които могат да бъдат изключително опасни за вашето здраве.

Всеки, който консумира тези масово произвеждани храни, е изложен на риск от натравяне. Някои от симптомите включват коремни спазми, гадене, замайване.

Вижте какви токсини поглъщаме с определени храни, без да подозираме.

Ябълки

Въпреки че са сладки, хрупкави и пълни с антиоксиданти, в тях са установени остатъци от 47 пестицида, които се пръскат заради насекоми и гъбички. Да не говорим, че човешките патогени като Салмонела, Е. коли, листерия или хепатит А могат да оцелеят на повърхността на плода.

Целина

Целина съдържа определени токсини, наречени psoralens с потенциално канцерогенни ефекти и goitrogens с потенциално анти-тироидни ефекти. Целина също е един от най-пълните с пестициди зеленчуци, освен ако не е биологично отгледана.

Круши

Семките в някои плодове, сред които са и крушите съдържат естествен токсин, наречен цианогенен гликозид. Плодовете на самия плод не са токсични. Въпреки това, когато ядките се сдъвчат, цианогенният гликозид може да се превърне в циановодород, който е отровен за хората. Смъртоносната доза варира от 0,5 до 3,0 mg на килограм телесно тегло.

Зелени картофи

Всички картофи съдържат естествени токсини, наречени гликоалкалоиди, обикновено в ниски нива. Но по-високи нива на гликоалкалоиди могат да бъдат открити в зелените части на картофи, покълнали картофи и картофи, съхранявани на светлина. Тежкото гликоалкалоидно отравяне е много рядко срещано, но е важно да съхранявате картофите на тъмно, хладно и сухо място и да не се консумират зелени или покълнали части. Те са най-честата причина за отравяне със соланин при хората.

Череши

Проблемът е циановодородът, който убива, като пречи на способността на тялото да използва кислород на клетъчно ниво, ако ядете костилките. Леталната доза е около 1,52 милиграма на килограм, но едната череша има нищожно количество.

Сладки чушки

Това е сред зеленчуците с най-много пестициди, като в тях са открити 88 различни пестицида, повечето от които имат различни нива на токсичност.

Ягоди

Поради тяхната нетрайност те често се третират с големи количества пестициди. Затова ги измивайте много добре, за да премахнете доколкото е възможно повечето от тях.

Праскови и нектарини

За да издържат на дългите разстояния на които се прекарват и тези вкусни плодове се третират с пестициди, които могат да окажат влияние на здравето на черния дроб и бъбреците, ако не се мият.

Консервирани храни

Консервираните продукти представляват проблем заради химичното вещество BPA (бисфенол А) в кутиите. Химикалът се използва при производството на поликарбонатни пластмаси и епоксидни смоли. Но проучванията го свързват със здравословни проблеми като диабет, неврологични заболявания и рак на гърдата и простатата. Тъй като BPA е нестабилно съединение и също е липофилно, той може да влезе в хранителни продукти, особено когато се нагрее.

Източник Profit

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *