1 1 min 3 години
Сподели

Ацтеките и маите за първи път отглеждат царвицата. Царвицата е много вкусна и хранителна, благодарение на високото съдържание на хранителни вещества и фибри.
На ден консумацията на ден може да осигури 18% от нуждата на организма енергия. Фибрите понижат нивото на лошия холестерол, контролира нивото на кръвната захар, облекчава запека и хемороидите. Царевицата има положителен ефект при хипертония заради съдържанието на фенолни фитохимикали.
Царевицата освен, че е вкусна и хранителна е богата на протеин, липиди и витамини (В1м В5 и С).Витамин В1 или тиамина е много важен за метаболита на въглехидратите в организма. При физически или емоционален стрес помага витамин В5.
Аскорбиновата киселина (витамин С) е важен елемент за при различни заболявания дори и за настинка. Филеовата киселина помага да се образуват нови клетки в организма. Препоръчва се при бременост, защото има функцията да предпазва появата на вродени дефекти.
Установовено е, че царвицата е богата на каротиноиди и особенно на бета-криптоксантин. В малки количества в царвицата се съдържат минералите желязо, магнезий, калций, фосфор, калий, мазнини и захари.
Царевицата може да се приготвя по различен начин – вари, пече, пържи и суши, да се добавя към различни салати и ястия.
Царевичното нишесте се използва в козметиката – успокоява кожни обриви, екземи и раздразнения.

Снимки pixabay.com

One thought on “Вкусният свят на царевицата

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *