Сподели

В тази статия ще се запознаете с Айхан Юнал, който съчетава няколко любими хобита превърнали се в професии като видеография и фотография, основател е на Ayhan Infire Photo & Video. Името Ayhan Infire  се е превърнал в бранд, които е изграден с много желание и труд.

 1. Сподели за себе си как започна всичко от хоби да се превърне в твоя професия? Много хубав въпрос! Истината е, че всеки има нещо, което обича да прави, нещо с което обича да се занимава, при някой това може да е пеене, при друг танци, при друг футбол, всеки човек има нещо което го влече, нещо, което му харесва да прави, което е нормално, защото именно това ни дава сила да продължим да съществуваме, наскоро бях попаднал на една фраза в една книга, която много ме грабна ,,Ако нямаш мечти – ти не живееш, ти съществуваш“ което е факт и много вярно. Първият ми видеоклип е качен в интернет пространството през 09.2009г. което означава, че вече над 10 години се занимавам с видеообработка, влогърство. Всичко започна когато бях много, много малък, обичах да снимам всичко, буквално всичко, което ме караше да се чувствам щастлив, когато създам хубава снимка или хубав видеоклип, това за мен е качествен краен продукт, за който съм отделил много време за обработка, вложил съм труд, пот в проекта, и много се радвам, когато хората оценяват това което правя, това е перфектната обратна връзка за мен. Човек отива на почивка в някакъв морски курорт, какво е първото нещо което той иска да направи? Да се разходи по центъра, да отиди на плаж, нали така? А знаеш ли каква беше моята първа задача? Първата ми цел и задача, когато посетя ново място е добре да го огледам, и да го заснема, след което да го покажа на мои близки, приятели, роднини, факт е, че преди години имахме повече жив контакт с нашите близки, а сега всичко е дигитално и онлайн.
 2. Промени ли се от части живота ти след пандемията?Бих казал, че животът ми се промени изцяло след пандемията, не само от части. Работих като брокер на недвижими имоти вече трета година, много ми харесваше, защото работата беше свързана с постоянен контакт с хора, човек се среща със сложни казуси всеки ден, които трябва да ги разреши, и само ти си отговорен за действията си, представи си, че си в Джунглата и имаш хиляди проблеми – Как да си намериш храна. Как да си намериш подслон. Как да оцелееш. При недвижимите имоти е същото, клиента идва и си казва изискванията за покупка или за наем и ти трябва да направиш всичко за да изпълниш неговите желания, отчасти като вълшебната лампа на Аладин. НО, ми оставяше много малко време за клипове, много малко време в което да мисля за моето личностно развитие, но когато всичко беше наред(преди пандемията) за съжаление не го осъзнавах, не го виждах, бях замаскиран от работата, но не в лошият смисъл, точно наобратно – в добрият, на мен винаги ми е харесвало да работя с хора, да им помагам, но в края идва момент, в който човек иска да създаде нещо в този живот, да остави някаква следа след себе си, защото истината е, че всеки човек има Х време на този свят, и след определено време ние изчезваме и със нас изчезват всички спомени, а следата? Тя не изчезва, тя си стои и хората я помнят, перфектните хора за пример са хора като Иван Вазов, Христо Ботев, Димчо Дебелянов, ако някой от тях не беше оставил следа, до сега щеше да бъде забравен, повярвай ми. Моментът, в който настъпи пандемията всичко се преобърна, работата в недвижимите имоти спря, като казвам спря имам в предвид, че масово хората бяха изплашени, и не искаха огледи, срещи и това продължи цели 5 месеца, за някой това може би ще е много кратък период, и е така, но ако споделя, че в продължение на 5 месеца ти си се опитвал да си издокараш доход и не си успявал ще учудя доста хора, да, в недвижимите имоти няма твърдо възнаграждение, а ти си на процент от направената сделка, след 5 месеца без доходи настройките на мозъка ми се промениха изцяло, представи си влиза вирус в твоят компютър и ти имаш само едно решение на този проблем – преинсталиране на компютъра, и аз взех това решение – напуснах недвижимите имоти, никога не съм мислил, че ще напусна тази сфера, защото повярвай ми, много е интересна и динамична, и реших изцяло да се отдам на страстта си, а именно клиповете, първоначално беше много трудно, сложно но това не ме е спирало, а е било мотивация за мен, и сега съм 3х по-щастлив , защото работя за себе си и се развивам личностно.
 3. С какво свързваш успеха и свободата?
  Искам да споделя с теб една моя формула за щастието между работата и свободата. Тази снимка говори много.
 4. Ако ти предложат високо платена работа готов ли си да замениш всичко, което си изградил до сега? Можем да премахнем ,,Ако“ защото вече много пъти са ми предлагали високо платени работи, предложенията са били много изкушаващи, повярвай ми, много пъти съм мислил да кажа ,,ДА, съгласен съм“ на някой от тях, много съм се изкушавал, повярвай ми, но винаги в този момент се сещам за следата, за която споделих малко по-нагоре и това ме е отказвало, и като анализирам гледанията ми в интернет пространството как растат със всеки изминал месец, разбирам, че съм на правилният път. Според мен хората които ти предлагат подобни предложения, не са случайни, тези хора се появяват в нашият живот в точно определен момент за да ни ,,тестват“ за това, колко силно искаме нашата мечта да се сбъдне.
 5. Какви книги четеш и как те ти помогнаха да се изградиш като личност? От въпроса ти разбирам, че и ти четеш книги и съм сигурен ще се съгласиш с мен, че има милиони книги, но книгите които ни променят отчасти живота се броят на пръсти. Двете книги, които най-много ми промениха живота са: ,,Богат татко. Беден Татко“ и ,,Да прецакаш дявола“ на Наполеон Хил. Не искам да изпадам в подробности тук, просто ще посъветвам хората, да намерят книгите в най-близката книжарница и веднага да си ги купят, най-вероятно ще се наложи да похарчат около 30 лева, но след това тези пари ще им се върнат многократно, повярвайте ми.
 6. Сподели кой е най-ценният съвет, който си получавал или научил? Когато бях малък, чувал съм от по-големите хора от мен, че животът е несправедлив, само лошите хора успяват, богатите хора са лоши, добрите хора не успяват, няма как да станеш богат, ако нямаш връзки, това са думи и фрази, които всеки ги е чувал. С течение на годините разбрах, че това не е така или отчасти.
  Когато хора са лоши, те си създават лоша карма, което какво означава? Правят лошо – връща им се лошо
  Правят добро – връща им се добро. Толкова е просто! Ти избираш дали да градиш или рушиш – кармата не познава богати, бедни, кармата се обосновава на природните закони. Ако направиш интервю с 10 човека, най-вероятно всеки един от 10-те ще е имал различен път към успеха, и именно това ни прави уникални и специални, всеки намира своят път.
  Но, ако все пак трябва да отговоря на въпроса ти за най-ценният съвет бих споделил следното ,,Ако нямаш мечти, тогава защо живееш? Какво те държи жив?“
 7. Какъв съвет би искал да дадеш на предишното си Аз?Не искам да го нарека съвет, а по скоро искам да благодаря на предишното си аз, искам да му благодаря за опасните среди в които бях, в неподходящите компании в които се намирах, искам да благодаря на ,,приятелите“ с които израснах и в последствие ми забиха нож в гърба, когато избрах да поема по своя път и да оставя следа, бих бил благодарил за трудните моменти без изход в които съм попадал. Защото ако не бяха тези моменти, аз нямаше да бъда това което съм сега, нямаше да мисля по този начин, нямаше да се държа по този начин, животът ми щеше да бъде коренно различен.
 8. Коя книга промени живота ти?,,Богат татко, беден татко“ на Робърт Кийосаки и ,,Да прецакаш дявола“ на Наполеон Хил
 9. Какво би споделил за това кога се чупят мечтите? Защо мечтите сякаш остават само МЕЧТА за повечето? Много е просто! Хората ми гледат клиповете в YouTube и виждат, че мой клип за по-малко от 3 седмици е направил 50 000 гледания и си казват ,,УоУ, колко много хора го гледат“ ,,Той е късметлия“ ,,Той е успял“ ,,Той прави много пари от това“ ,,Той не става за нищо‘‘  ,,Искам да стана като него“ НО, много малко хора биха се замислили: ,,От колко години се занимава с клипове“
  Всичко се крие в постоянството, когато искаш нещо, когато се занимаваш със своето хоби и искаш да го превърнеш в професия, повярвай ми, даже и на Марс да отидеш ТИ трябва да развиваш тази твоя дейност. Повярвай ми, ако ти е толкова голяма мечта, човек би направил всичко  за да се осъществи, а какво правят повече хора? Работят над своята ,,мечта“ 5-6 месеца и след което си казват ,,Уф, много е трудно няма да го правя повече“ и такива хора след това стават отчасти вредни, защото започват някъде на твърда заплата и започват да споделят със своите колеги, приятели как е трудно да работиш за себе си, как не се получава, как е невъзможно, добре след години, този мъж става баща, и по този начин обучава своето дете и си представи със какви мисловни модели расте това дете и колко ще е трудно в бъдеще да се отърве от тях…
 10. Какво следва от тук занапред от теб в социалните мрежи като инструмент (Youtube, Facebook )?Винаги обичам да казвам: ,,Очаквай неочакваното“ защото точно това следва. Интересни клипове, които никой не е очаквал, но не само клипове, също така и много интересни проекти, за които не искам да споделям сега, защото аз съм от другият тип хора – които първо правят, после говорят, защото ако е наобратно попадам в другата категория, която не е много за препоръчване.

 

Тук е мястото да се абониране за YouTube канала на Ayhan Infire, за да не изпускате новите клипове и проекти.

 

 

Благодарим на Ayhan Infire,, че отдели време, за да отговори на нашите въпроси, на които отговорите са много интересни.

Маринета Стоянова