0 1 min 3 години
Сподели

Портокаловият сок е напитка, която може да си направите в домашни условия.Тази напитка може да си я направите по два начина чрез изстискване на пресни плодове или от концентрат чрез добавяне на вода.

Години наред портокаловата напитка имаше роля като „здравословен еликсир” в Америка.

Портокаловият сок, които е направен от пресни плодове има по-кратък срок на годност, но е много по-полезен,цветът може да бъде от жълт до оранжев и е с голяма гъстота.

В портокаловия сок се съдържат много витамини като витамин С, калий и фолиева киселина.

Прясно изтискания сок е препоръчителен за консумация за черния дроб, белите дробове, кожата, ставни заболявания и анемия.

Напитката е много полезна за хора с висока киселинност на стомашния сок – гастрит или язда на стомаха и дванадесетопръстника.

При консумирането на плодовия сок трябва да се знае, че в състава му има много плодова захар, употребата му в големи количества може да довете до затлъстяване или диабет.

Препоръчително е да се консумира в рамките на една седмица от три до шест чаши 150-200 мл.

Може да си пригответе и чай от портокалови кори, които помага за кръвоспиращото действие за маточни кръвотечение и менструация. В портокаловата кора има съдържане на витамин Р.

700 мл топла вода

2 портокала

3 мандарини

лимон

3-4 супени лъжици мед

500 мл газирана вода

След като сте измили плодовете, настържете корите им – горния жълт слой. След това ги изтискайте, внимавайте да не попадне нищо от бялата част, защото напитката Ви ще придобие горчив вкус.

Снимка Pixabay