5 човешки храни и напитки, опасни за здравето на котките

Сподели

знаете ли, че домашните котки могат да бягат със скорост 50 км в час? А че котките спят по 16-18 часа в денонощието? През половината от останалото време се излежават. А знаете ли, че котките наистина могат да бъдат приучени да ползват човешката тоалетна? Също така интересно е, че те помнят и добро, и лошо. Повтарящи се събития помнят особено дълго, затова и добре се нагаждат към живота на хората.

Освен всичко котките са взискателни към храната си и в повечето случаи хапват толкова, колкото да се заситят? Всеки собственик на котка знае, че домашният му любимец обича да хапва човешка храна. И всяко малко дете е подавало храна на котката под масата. Но тук трябва да бъдем особено внимателни.

котка

Съществуват храни и напитки, които хората ядат и пият, но те биха били опасни за мяукащите ни приятели. Особено внимателни трябват да бъдат хора, които досега не са гледали животни.

  1. Стафиди – Ако за хората стафидите са полезна и вкусна храна, то за котките те могат да бъдат отровни. Шепа стафиди може да предизвика внезапна бъбречна недостатъчност у вашия домашен любимец

2. Лук и чесън – Лук, под каквато и да е форма, не трябва да се дава на котките. Сулфоксидите и дисулфидите, които се съдържат в лука, разрушават червените кръвни клетки, а това може да доведе до сериозни проблеми при животното, включително и анемия. Не забравяйте, че лук на прах се съдържа в някои хранителни продукти, така че четете опаковките, преди да дадете на котката да яде.

3. Сурово яйце – Освен със салмонела, котките може да се сдобият и с кожни проблеми или проблеми с козината. Причината е, че протеин, съдържащ се в суровия белтък, пречи на абсорбцията на витамина биотин.

4. Алкохол – Ефектът на алкохола при котките наподобява този при хората. Но да не забравяме, че мяукащите ни приятели са с много по-малки размери от човека. Употребата на алкохол при домашните ни любимци може да доведе до увреждане на мозъка и черният дроб. Уискито, например, може да предизвика кома при някои котки.

5.Кофеин – В големи количества може да предизвика смърт и е без антидот. Симптомите на натравяне с кофеин включват неспокойство, учестени дишане и пулс, треперене и припадъци. Освен в кафето, кофеин се съдържа в някои чайове, шоколадът, какаото, колата и енергийните напитки.

Източник edna.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.