0 1 min 1 година
Сподели

Как да изберем правилната работа? Как да превърнем хобито си в работа? Ще разберем от коуч Теса, която даде ексклузивно интервю за нашият сайт.

1.Вие сте кариерен и бизнес коуч. Какво бъркаме в нашите бизнеси? Кои са основните грешки, които правим в управлението на бизнеса ни?

-Грешките в управлението на един бизнес могат да бъдат много разнообразни и в различни аспекти. Също етапа, на който се намира един бизнес и мащабът му предполагат различни условия и ситуации, в които могат да се предприемат неизгодни решения. Нещо, което може да обедини тези грешки по мое мнение е типът на човека – типичния за него модел на поведение. Аз ги разделям на три групи: Мислещият, Действащият и Мечтателят. Мислещият не стига до реална реализация и много се съмнява. Действащият често е твърде импулсивен, неподготвен и недопреценил. Мечтателят има нереалистични очаквания, разочарова се и се отказва. Всеки от тях има слаби и силни качества. Мечтател – дава идея, вдъхновение, Мислещ – съставя стратегия, Действащ – реализира. В новата ми програма за бизнес коучинг говоря подробно за всеки един от тях и как да го култивираме в себе си. Успешни в бизнеса, а и в живота, стават хората, които са по-малко и от трите.

2.Как да намерим мечтаната работа?

-Трябва да знаем какво точно искаме, къде можем да го намерим и правилните стъпки, за да го получим. Когато имаме кариерен коуч това е наистина лесна работа.

3.Трудно ли е в днешно време да направим работата си хоби?

-Да, много по-лесно е да направим хобито си работа. Дори говорите с човек, който вече няколко пъти е успявал в това начинание. Много от нас работят нелюбима, неинтересна работа, която само им взима енергия. Няма как да успеят и да я превърнат в хоби. Хобито е дейност към която изпитваме искрен интерес и влечение. Затова да превърнем хобито в работа е много по-лесно.

4.Коя е най-вдъхновяващата история в практика Ви, която никога няма да забравите ?

-Вдъхновяващи истории срещам всеки ден. Всеки път, в който виждам моите клиенти да правят неща, които доскоро са им се стрували невъзможни, много страшни и много сложни. Вдъхновяват ме невероятните трансформации, които наблюдавам. Как неуверени, свити и скромни хора се превръщат в дейни, смели, стабилни и успешни мъже и жени с хъс, енергия, готови да покорят всичко. И тук си спомням една от любимите ми сентенции: Всяка крачка напред е преодоляване на себе си. Пречките са вътре в нас и коучингът помага да се справим с тях.


5. Кои са най-любимите Ви аспекти от професията на лайф коуч?

-Лайф коучинга за мен е специален със своята трансформираща до неузнаваемост сила. Комбинацията от осъзнаване + правилно намерение + точен план дава мощен прилив на стабилна увереност, вяра в своите възможности и като следствие красноречиви резултати. Това е метод, който позволява да видим извън обичайните си рамки и да открием в себе си безкраен потенциал за развитие, любов и щастие.

6. Кога се случва „промяната“ след коучинга и какво трябва да даде клиента от себе си, за даприложи нещата, които получава в обучението?

-Коучингът на практика не е обучение, а партньорски процес между мен и клиента, в който аз задавам въпроси и разширявам зоната на възможности, а той открито споделя отговорите, които идват. Промяната се случва с всяко следващо питане и продължава понякога дори дни след нашата среща. Всеки случай е индивидуален и уникален. От клиента са необходими само въпрос/проблем/конкретна тема, по която е готов да работи. В повечето случай е важно да направи и конкретните действия, които сме планирали по време на сесията.

7.Какъв е процесът на една коучинг програма – имате ли рецепта за действие или по-скоро подхождате индивидуално?

-Коучинг програмите, които правя са авторски и имат базова структура от въпроси и техники, но винаги подхождам индивидуално към групата или клиента, според случая.

8.Кога бихте посъветвали една компания да се възползва от услугата бизнес коучинг?

-Бих посъветвала една компания да се възползва от този метод винаги, когато иска мощен екип с мощни бизнес резултати.