Манго 🥭: ползи за здравето според здравния британски експерт Георгиос Христос Баколас

Сподели

Експертно мнение от Георгиос Христос Баколас, Магистър по спортно хранене за мангото.

Мангото е изключително полезен и хранителен плод, който предлага разнообразни ползи за здравето. Той е източник на защитни антиоксиданти и растителни химикали като галотанини и мангиферин, които имат свойства, способни да намалят оксидативния стрес, свързан с ежедневния живот или излагането на токсини. Научните изследвания също показват, че кората на мангото може да играе важна роля в предотвратяването на затлъстяването, благодарение на съдържащите се растителни химикали.

Освен това, мангото може да подпомогне храносмилането и да помогне за поддържането на здрава кожа и коса. Неговото богато съдържание на мангиферин има ползи за защита на огнището, включително при възпалителни процеси. Освен това, оранжевата плът на мангото е богата на каротеноиди, които играят важна роля за поддържането на здравето на очите.

Обобщавайки, мангото е ценен източник на антиоксиданти и растителни химикали, които могат да помогнат в борбата с оксидативния стрес и да предотвратят затлъстяването. Той също така може да подпомогне храносмилането, да поддържа здрава кожа и коса, да защитава огнището и да поддържа здравето на очите. Включването на мангото в разнообразната и балансирана диета може да бъде полезно за подобряване на общото здравословно състояние.

снимка Pixabay