Сподели

Преди часове НАСА показа и най-ярката снимка от Космоса, правена някога. Тя беше и първото цветно изображение с висока разделителна способност на „Джеймс Уеб”.

Телескопът, разработен срещу колосалната сума от 10 млрд. долара, засне най-отдалечената от нас част на Вселената, която сме виждали. Светлината идва толкова отдалеч, че част от показаните звезди са на място и в състояние отпреди 13 милиарда години. На изображението е запечатан галактическият куп SMACS 0723 и много фонови галактики, увеличени чрез гравитационни лещи. Тяхната светлина идва от зората на космоса – те са изглеждали така 600 млн. години след Големия взрив.

 

За сравнение – нашата вселена е на 13.8 млрд. години. Първата от тях разкрива тайните на мъглявината Карина, която се намира на 7600 светлинни години от нас. Наричат я още „родилно отделение“ за звезди.

Това е една от най-големите и ярки мъглявини в небето и дом на много звезди, които са далеч по-масивни от нашето слънце. „Космическите скали“ се виждат в зашеметяващото ново изображение, което разкрива „бебета“ звезди, което предоставя на човечеството рядък поглед към небесните тела в техните най-ранни етапи на формиране“, съобщиха от НАСА.

Това е нов прозорец към историята на нашата Вселена“, каза Байдън преди представянето на снимката. „И днес ние ще да зърнем първата светлина, която е блеснала през този прозорец: светлина от други светове, обикалящи около звезди далеч отвъд нашата. Това е изумително за мен.“ Хилядите галактики са заснети в малък участък от небето с размерите на песъчинка, държана на една ръка разстояние от човек, стоящ на Земята, каза Бил Нелсън.

„Това, което виждаме днес е ранната Вселена“, каза астрономът от Харвард Димитър Съселов (който е роден в България – бел. ред.) след представянето на снимката в интервю по телефона пред Асошиейтед прес.

Източник darik news