0 1 min 3 години
Сподели

По правило хората постоянно търсят контакт помежду си; в края на краищата сме социални същества и общуването е важно за нас. В нормалния случай разговаряме с колеги в работата, често контактуваме с приятели и близки, рано или късно заживяваме с партньор и може би създаваме потомство. Но какво ще се случи, ако прекъснем изцяло връзката с околните за един ден? Как ще реагира организмът ни, когато липсва досег с други хора? Ето някои интересни факти.

1. Умствено проветряване

Цял ден без каквито и да било социални връзки – повечето от нас биха приели това като сериозно предизвикателство. Но всъщност подобен експеримент може да се окаже изненадващо освежаващ – най-вече за мозъка. Няма да бъдете непрекъснато заливани с информация за други хора и ще можете да се фокусирате върху съвсем различни неща. Следователно ако за един ден се концентрирате само върху себе си, ще проветрите надеждно ума си.

2. По-силна раздразнителност

Който е прекарал 24 часа сам, избягвайки всякакви социални контакти, вероятно е забелязал, че става по-чувствителен и раздразнителен. Внезапната близост с други хора може бързо да го изнерви, предизвиквайки груба реакция. Ако демонстрирате често подобно поведение, най-вероятно имате нужда от повече контакти и по-голяма социална интеграция.

3. Стимулиране на креативността

Когато общувате с други хора, умът ви е зает с различни теми и, разбира се, сте по-ангажирани със заобикалящата ви среда. Но ако прекарате  малко време сами, заети единствено със себе си, след това ще успеете да се концентрирате по-лесно върху задачите си и ще станете по-креативни и работоспособни, смятат експертите. Следователно ако ви се случи да блокирате в службата, социалният детокс може да направи за вас чудеса.

4. Неувереност

Въпреки това не бива да оставате дълго сами. Изследванията показват, че с времето социалната изолация прави хората неуверени и понижава самочувствието им. Те се затварят все повече и стават единаци. Ето защо никой не бива да прекъсва социалните си контакти за повече от един ден.

5. Вземане на решения

Когато човек остане насаме със себе си, може да се вслуша в интуицията и в собствените си мисли. Ако например ви предстои да вземете важно решение, много е важно да се усамотите и да се допитате до вътрешния си глас. Само така ще можете да помислите на спокойствие, без да се влияете от чуждото мнение.

Източник Обекти

Снимка Pixabay