Сподели

Растението розмарин е едно от най-популярните лечебни растения в света, както и лечебна билка с много дълга история на употреба на места, включително Италия и Гърция, датиращи още от 500 г. пр. н.е.

Статия, публикувана в Nutrition Today описва растението:

Родовото име Rosmarinus произлиза от латинското „Роса на морето“ и традиционно се свързва със спомен, любов и вярност … От векове това растение е съставка на народни лекарства със свързани претенции за облекчаване на толкова разнообразни симптоми и състояния като дисменорея  (болезнена менструация), епилепсия, облекчаване на болката и безплодие.

Още Ухание на розмарин

Последните изследвания показват, че независимо дали се консумират като етерично масло, чай или подправка, ползите от розмарина могат да включват насърчаване на здравето на храносмилателната система, умствената яснота, здравето на косата и кожата, релаксацията и др.

Какво е Розмарин?

Розмаринът е билка, която расте върху вечнозеления храст, известен като Salvia rosmarinus (бивш Rosmarinus officinalis). Растението розмарин е родом от средиземноморския регион и се използва в кулинарията и билковата / фолклорна медицина от хилядолетия.

Днес расте в Азия, Америка и Европа.

Как се използва розмаринът? Най-често се използва за кулинарни цели, включително добавяне на земност и други вкусове към рецептите. Освен това има много терапевтични и битови приложения, включително приготвяне на билкови чайове, свещи, парфюми, продукти за грижа за косата и др.

Shutterstock

 

Тази билка има силна миризма и вкус, а също така е пълна с антиоксиданти, летливи масла и други защитни фитохимични съединения. Вкусът на розмарин е описан като топъл и донякъде горчив.

Той е в същото семейство растения като мента (семейство Lamiaceae , което се състои от повече от 7000 вида), но все още няма същия отчетлив аромат на ментол.

Растението розмарин също е източник на концентрирано етерично масло от розмарин , което се използва за облекчаване на състояния, включително болка, възпаление, стомашно-чревни болки, тревожност и проблеми с дишането. Установено е, че етеричното масло от розмарин съдържа много защитни съединения, включително:

 • цинеол
 • камфор
 • α-пинен
 • борнеол
 • розмаринова киселина
 • розманол
 • карнозол
 • карнозова киселина

Ползи от розмарин

За какво е полезен розмаринът? Освен с приятен аромат и вкус, тази билка е добър източник на противовъзпалителни и антиоксидантни съединения, както и на основни хранителни вещества, включително желязо, калций и витамини А, С и В6.

Ето някои от най-добрите ползи и приложения на розмарина:

1. Осигурява антиоксиданти

2. Може да ви помогне да повдигнете настроението си

3. Може да помогне за стимулиране растежа на косата

4. Помага за облекчаване на лошо храносмилане

5. Има естествени антимикробни свойства

6. Може да помогне за насърчаване на метаболитното здраве

Как да използвам (рецепти)

Растението розмарин се използва широко като кулинарна подправка по целия свят. Ето няколко примера:

 • От него се прави билков чай ​​за насърчаване на здравето на храносмилателната система и релаксация.
 • Той помага на сезонните меса в кухните на Европа и Близкия изток.
 • Често се среща в маринати за ястия от агнешко, свинско, пуешко и пилешко месо.
 • Листата на розмарина се добавят към супите и напитките в Индия заради техния вкус и съдържание на хранителни вещества.
 • Независимо дали е сушен или пресен, той се добавя към яхнии, гювечи, риба, картофи, салати, тестени изделия и хляб в много европейски страни.
 • Може да се приготви с зърнени храни, гъби, лук, грах и спанак.

Снимка © Pixabay