Сподели

Кашлицата и настинките са много неприятни, когато ги имаме. Когато имунната ни система не функционира нормално, когато имаме голям стрес или консумираме лоша храна, ние увеличаваме податливостта си и към двете – кашлица и/ или настинка. Съществуват обаче много билкови продукти за намаляване на появата на кашлица и настинка, както и използването им като допълнителни мерки, когато се развие кашлица или настинка.

Кашлицата е често срещанa през есента и зимата. Тя е резултат от вирусни инфекции на горните дихателни пътища. Силната или продължителна кашлица, продължаваща повече от 8 седмици или 3 седмици или по-малко, може в по-голямата си част да се лекува у дома.

Билки за кашлица

Има някои билки, особено тези, които действат върху дихателната система, които могат да се приемат като чай или тинктура за успокояване на възпалено гърло и премахване на кашлица. Добавянето на чаена лъжичка мед.

  • Женско биле

Чай от корен от женско биле при болки в гърлото и кашлица. Тази билка има няколко свойства, които я правят полезна за борба с остра и в някои случаи хронична кашлица. Първият е действието му като отхрачващо средство, което му позволява да намали и елиминира натрупването на слуз и храчки. Друго свойство е неговото успокояващо действие, което означава, че е полезно за успокояване и облекчаване на дразненето и възпалението в хранопровода и дванадесетопръстника. Това действие позволява на женското биле да покрива тъканта на гърлото, облекчавайки го за известно време след приема на билковия чай.

Как да приемате

Изсушеният корен от растението женско биле се използва като чай. Можете да намерите торбички чай от женско биле в здравни магазини или в повечето хранителни магазини. Когато приготвяте чай от насипен корен, използвайте между 1/2 -1 ч. Л. За 500 ml вода. Доведете и двете до кипене, след което оставете да се запари в продължение на десет минути.

  • Подбел

Подбелът има дълга история на употреба за лечение на кашлица в цяла Европа и Азия. Както цветето, така и листата на това растение се използват в чая за успокояване на раздразненото гърло. Свойствата в тази билка.

В това растение присъства прилично количество цинк, което добавя към неговия противовъзпалителен и имуностимулиращ потенциал.

Как да приемате

Чаят от подбел е добре да се приготви от листата  1-2 ч. л.  с 500 мл вода за 10 минути на котлона. Не забравяйте да покриете горната част на чашата, за да сте сигурни, че когато дойде време да изпиете чая, той все още е доста горещ.

Внимание! Моля консултирайте се с лекар.