0 1 min 2 години
Сподели

Дейвид Лорънс, бивш актьор и водещ на технологично токшоу, създаде Международния ден на Shareware още през 1995 г. Екипът ни все още изследва годината, в която е създаден Международният ден на Shareware.

Всяка година на втората събота през декември Международният ден на Shareware се стреми да признае иновациите и отдадеността на компютърните програмисти, които пускат работата си в Интернет с безплатни пробни програми.

В света на компютрите програма с отворен код, която е собственост на автора, но е безплатна за обществеността, се нарича shareware. Авторът предоставя програмата с надеждата, че потребителят я намира толкова полезна, че предлага да плати за програмата. Авторът също така насърчава потребителя да прави и споделя копия на програмата. Първата програма за споделяне е издадена през 1983 г. от Боб Уолъс. Програмата беше инструмент за текстообработка, наречен PC-Write.

Днес програмистите правят достъпни хиляди програми за споделяне. Много безплатни пробни оферти идват със срок на годност, освен ако не платите за услугата. Други са безплатни без ограничение във времето. Някои shareware са ограничени само до лични нетърговски цели. Ако бизнес иска да използва софтуера за споделяне, се изисква закупуване на лиценз. В повечето случаи, освен ако авторът не направи пари за софтуера, той е малко вероятно да бъде актуализиран и ще остарее.