Днес, 23 август, е Китайският празник на влюбените Ци Си

Сподели

Ако целият католически свят и не само се вълнува на 14 февруари, когато чества денят на влюбените Свети Валентин, то китайците тръпнат от любовни емоции на 23 август

Това е чудесен повод да си направите и вие „загрявка“ половин година преди европейския Св. Валентин и да имате първите индикации как ще премине той, когато наистина му дойде времето!

Празникът се нарича Ци Си и се е превърнал в най-романтичната традиция, която битува в екзотичния Китай.

Нарича се още Double Seven Festival – Фестивал на двойната седмица, защото китайците го честват през вечерта на 7-ия ден от 7-ия месец по традиционния Лунен календар.

Историята на този празник е свързана с интересното предание за Пастира и Тъкачката.

Това е една изключително романтична и трогателна история за искрената любов, която се е съхранила до наши дни от далечните незапомнени времена.

В годините на династията Сун (960-1279) и на династията Юан (1271-1368) по повод тържествата за Ци Си в столицата на Китай устройвали пищни тържества и шумни панаири, на които продавали специални подаръци, други вещи и аксесоари за празника Ци Си.

От дълбоката древност до наши дни Ци Си остава един от най-любимите празници за младите и по-стари китайци.

Традицията на Ци Си днес особено много се тачи в малките населени места и в китайските села от живописните провинции.

Китайските девойки и неомъжени млади жени очакват празника с особен трепет, когато ще  извършат ритуалите по гадаене, за да разберат дали ще се омъжат скоро и за кого.

Девойките изчакват звездата Вега да се издигне високо в небето. Тогава те вземат игличка, която трябва внимателно да положат на повърхността на водата.

 

Ако игличката не потъне, тогава девойката е готова да си намери съпруг. На този ден всяка девойка може да си намисли желание, което ще се сбъдне. Но желанието трябва да бъде само по едно за една година.

Японците също били впечатлени от уникалната романтична традиция на древен Китай.

На 7 юли всяка година те отбелязват аналогичен празник известен като фестивала Танабата.

Снимка pinterest.com

Източник chudesa.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *