Сподели

Черната ряпа е  кореноплоден зеленчук и е от семейство Кръстоцветни, член на Brassicaceae или Brassica с корен  обвит в черна или скучна кафява кожа с бяла плът.

Тя е значително по-голяма от традиционните репички, средно с диаметър или дължина на височина до 0,5 м. В зависимост от сорта Черната ряпа може да бъде кръгла или цилиндрична и удължена.

Месото на черната ряпа е хрупкаво, бяло и леко горчиво и предлага люта пикантна хапка.

Районът на днешна Сирия вероятно е географският произход на черната ряпа. Ряпата е разпространена първоначално  в Китай, Индия, Близкия Изток, за първи път се споменава в Европа през 1548 г. В Боянската църква е изографисана ряпа на стенопис от 13 в.

Така че може спокойно да се каже, че ряпата е част от нашата кулинарна традиция и народна медицина

Древноегипетските текстове сочат, че с репичките, лукът и чесънът са били хранени работниците, изграждащи пирамидите. В китайската медицина Черната репичка се използва за насърчаване на белодробното и дихателното здраве.

Разликите между бялата и черната ряпа са минимални, но се смята, че черната е по-люта, с по-наситен с полезни вещества състав и ефектът, ако се ползва за лек, е по-силен. Съответно бялата е с по-деликатен вкус и по-подходяща за кулинарна употреба.

Хранителна стойност

Нискокалорична – само 16 калории на 100 гр

Високо съдържание на вода – от тези 100 гр 95 гр са вода.

Oмега ненаситени мастни киселини – за омега 3 – 31 мг, за омега 6 – 17.0 мг.

фолати, рибофлавин, калий, мед, витамин В6, магнезий, манган и калций

Витамини – Витамин А, B6, E,витамин К, Витамин Сна 100 грама има 14 мг

гликозиди;

етерично масло с фитонцидни свойства;

различни минерални вещества;

ферменти, пектини и др.

Днес черната ряпа често се използв в народната медицина, за да се предлагат билкови добавки под формата на капсули и тинктури и се използва за лечение на различни здравословни заболявания.

За какво помага черната ряпа?

  • Влияние върху черния дроб, жлъчката и храносмилането.
  • Силно изявени антибиотични и антимикотични свойства
  • Влияние върху общото прочистване на кръвта, намаляване на лошия холестерол.

Рецепта при кашлица

Черната ряпа се измива много хубаво под течаща студена вода, като се използва и домакинска гъба за по-добро почистване. Подсушава се.

Издълбава се средата на една по-голяма черна ряпа с помощта на ножче и лъжица и отворът се запълва с пчелен мед или захар и ванилия. Покрива се с парче ряпа и се поставя на топло място 4-8 часа. Отделилият се сок се пие 3 пъти на ден по 1-2 супени лъжици.

Ако искате да направите по-голямо количество от този природен сироп за кашлица трябва да се съхранява на хладно  и сухо място.