Сподели

Елена Малева – лайф коуч терапевт, НЛП практик, семеен констелатор и моден стилист.  Не крие възрастта си – 40 годишна дама, с три деца и двадесет годишен щастлив брак. Определя се като голям ентусиаст, обича предизвикателствата, абстрактното я привлича. В даден момент, Елена Малева осъзнава, че живота и не е щастлив. С три деца, без стабилна работа и без никакво внимание от съпруга и, тя губи всякаква надежда за щастливия живот за който мечтаела като малка.  В един момент си казва, че трябва да промени живота си. Взима решението, че трябва да промени всичко и че щастието и зависи от нея. Иска да се възхищава на себе си, семейството и да се гордее с нея, да се забавлява и да живее пълноценно. 

Едно от децата и се ражда със сърдечен порок, преминава тежки операции, като лекарите и дават 3% шанс да оцелее. Месеци наред живее по болници, а вкъщи я очаква и другото и дете, което е само и без майчина упора. 

„Това беше един от моментите, които ме направи най-силна във вярата си, в желанието за промяна и в живота да му се наслаждаваш. Това е и моята сила – Да променям, от загубени каузи да се превръщаш в шампион. „ -споледя Елена Малева.

„Знам, че в света,  в който живеем, като жени имаме много роли : на домакини, на любими, на майки, на служители, на бизнес партньори и като че ли все отлагаме да обърнем време на себе си в името на онези, които обичаме. Така жената започва да се чувства неудовлетворена, с чувство за вина, болка, апатия и депресия. И казвам категорично това, ЗАЩОТО АЗ БЯХ НА ТОЗИ ПЪТ. И всеки стигнал до този път има 2 варианта: 1. вариант да продължи както до сега, и да очаква да“ падне тавана на лятното кино“ или 2. Вариант да вземе животът си в ръце.“ -споделя още Елена Малева.

  1. Как преоткри себе си, за да изградиш и да се превърнеш в това, което си сега?

Чрез трудните и  тежките моменти! Дойде  етап в живота ми, в който се озовах на дъното. Наистина понякога е нужно човек да стигне до кота нула, даже и по надолу, за да осъзнае нуждата и са направи промяна. Статистиката показва, че 98% от хората започват да действат от негативното, което ги заобикаля. Е, аз съм една от тези 98%.  БОЛКАТА е най-добрият критерий и най-добрият учител. Най-неизгодното за нас, което може да ни се случи, е да свикнем с нея и да изживеем живота си мазохистично. Стигнах до извода, че промяна може да се има, стига да я поискам и да поема лична отговорност за нея в най-подходящият момент от живота си.

Това, което съм в момента е резултат на дълбока промяна. Силното желание да съм щастлива, дълбоката вяра, че го заслужавам,  дългото търпение, ясни цели и дисциплина.

  1. Трябва ли да си отворим Дневник, в който да записваме нещата, които ни вдъхновяват ?

Да, да не кажа , задължително е,  и не само онова, което ни вдъхновяна, но и онова, което сме преодолели като пречки. Най-големият проблем при жените в тази посока е  самосаботажът.  За да се прекъсне тази невронна връзка е нужно да се включи целият арсенал от техники. А именно, за една по-бърза и дългосрочна промяна в начина на мислене е нужно тя да се осъществи освен през мисълта,  и през действията. Когато пишем ние увеличаваме вероятността да постигнем това, което искаме. По този начин ние даваме сигнали на мозъка и когато го правим редовно създаваме навик, мускул на успеха. За това и написах „Женски Дневник За Щастливи Дни“ –  това е основата за промяна. В него съм събрала всичките инструменти, които са помогнали на мен да стигна до тук. От една неуверена и срамежлива жена, до устойчива и вярваща в себе си личност.  С помощта на този Дневник, който създадох, ти можеш да премахнеш блокажите, които те спират, изчистваме ги. Много жени искат промяна, опитват, различни неща, но не се получава. Именно за това  първо даваме посока, какво бихме искали, ако нямахме никакви пречки, след това изчистваме вътрешните съпротиви. Поставяме  котви, които да ни помагат, разделяме целите си на подцели, учим се на нови знания, създаваме нови умения, навици и следваме стъпките.

Всеки ден е вдъхновение, когато имаш цели и мечти, защото вече ще знаеш как да ги постигнеш.

 

  1. Коя промяна е добра – Промяната отвътре навън или обратно?

Хахах, сещам се за един виц. За умните и красивите жаби, от едната страна да застанат умните а от другата красивите. Е, аз сега не мога да се разделя на две.

Истината за всичко в Живота е някъде по средата, в баланса. Нагледали сме се на красиви момичета, с много травми в душата си. Опитвайки се да променят външността, се заблуждават, че това скрива или променя, но  вътре си остава същото. Тук се наблюдава един повърхностен начин на живот, който доста често е осъждан от обществото. От другата страна, има умни и интелигентни създания с не до там добър външен вид. Това също е травма от детството, която им пречи да  заявят на Света кои са и това, че не знаят как точно да го направят. Те свързват промяната с първият типаж / прекалено поддържаните външно/ и това ги ужасява. Тези два типажа не могат да се сравнят, това са като деня и нощта. Вярвам, че най-добрата промяна е отвън навътре и отвътре навън, т.е. двупосочна. Много е важно да се променяме, да израстваме, да се развиваме личностно и духовно, но също толкова важно е и да се учим да изглеждаме добре. Ние все пак сме родени ЖЕНИ, и жената трябва да бъде вдъхновение, излъчване и сияние. Всекидневно виждам проблем с възприятието на „Интелигентно Красива“, тоест, какво искаш да ми кажеш с това?
Интелигентно красива жена е тази, което е запазила автентичността си, която е емпатична, знае какво й подхожда, има собствен стил, учи се постоянно и има нуждата да се развива.

 

  1. Кое слушаш по – често – Сърцето или Егото?

Винаги следвам сърцето си! Това  е закон за мен, но аз съм изключително сензитивен човек и усещам с Душата си. И двете са важни  – и егото и сърцето! Егото ми помага да се развивам, да си поставям цели и да ги следвам. Сърцето ми помага да ги постигам, да живея в лекота. Да се научиш да живееш през сърцето, бих го нарекла висш пилотаж. Животът през сърцето е, живот в лекота и приемане. Имам цели, но не на всяка цена, приемам и обичам себе си, такава каквато съм.  Не осъждам, не критикувам, това не означава, че се съгласявам с всичко, а просто приемам, че всеки човек има различна гледна точка. Сърцето обича, приема и се стреми да дава най-доброто от себе си. Живот през сърцето  – това е да си в мир и хармония със себе си.

  1. Какъв съвет би дала на хората, за да се научат да отделят време и да се грижат за себе си?

Бих им казала: Да слушат сърцето си! Да изберат да бъдат Щастливи, защото щастието е въпрос на избор!

Искам да ви разкажа нещо. Ако живееш сякаш си на бойното поле, ще се бориш всеки ден. Животът ти ще е труден, постоянно ще ти се случват различни и тежки неща, битки. Ще губиш хора и ще си изтощена всеки ден, защото живота за теб ще е война и във всяка война има жертви, това може да са непознати хора, може и да са наши приятели. Ако често използваш изразите. “Трябва да се боря“ „Живота е труден“, „Живота е борба“,  това означава, че не се доверяваш на сърцето си. Виж трудности има, но важното е как ще избереш и ще се научиш да живееш с тях.

От другата страна е да избереш да живееш с мисълта, че Живота е Игра! В играта също има победители и победени, но се забавляваш с всеки ход, честната игра е спортсменска. Там има удовлетворение и хъс, стимул и мотивация. Всяка стъпка е усещане за ентусиазъм!
Избора е твой!