0 1 min 8 месеца
Сподели

Мощната мантра Ом ॐ се среща във филмите, дишането при йога, свещен звук в виндуизма, будизма, джайнизма и сикхизма.

В индуизма, „Ом“ се счита за началото и край на всичко, за основния звук на Вселената и за символ на Абсолютната Реалност или Брахман. Той се използва за фокусиране на ума и постигане на духовна хармония. Често се изпълнява с повторение, като се произнася постепенно и усеща всяка отделна част на звука – „А“ (аза), „У“ (укара) и „М“ (машта).

В будизма, „Ом“ също се използва като мантра и се свързва със смисъла на вселената и пробуждането.

Какво дава на здравето мантрата „ом“?

Помага за намаляване на стреса
Проучване, публикувано в International Journal of Yoga, установява, че напяването на „ом“ намалява активността в лимбичната система, частта от мозъка, свързана със стреса, емоциите, ученето и мотивацията. Чрез наблюдение на мозъчната активност с помощта на функционална машина за ядрено-магнитен резонанс изследователите стигнали до извода, че произнасянето на мантрата отпуска мозъка и намалява стреса. Друго проучване препоръчва „ом“ да се използва при лечение на депресия.
Подобрява концентрацията
Мантрата „ом“ подобрява концентрацията. Йогическите текстове разказват за осемте крайника или разклонения на йога. Шестият е Дхарана, санскритската дума за концентрация. При практикуването на концентрация човек може да медитира и да пее мантри, за да постигне максимално потопяване. Един йогин присъства напълно тук и сега и може да забави ума си, за да се концентрира върху един или друг предмет, или напълно да заглуши ума.
Балансирайте емоциите си
Ако някога се чувствате леко отпаднали, пеенето на „ом“ помага да се свържете с Аза и да балансирате емоциите си. Откривате, че докато повтаряте мантрите, умът ви започва да се избистря. Това е така, защото се концентрирате върху едно нещо: звука или вибрацията, които „ом“ излъчва. „Ом“ притежава същата честота като тази на всичко в природата, което ви позволява да се свържете с всичко живо и едновременно да погледнете навътре.
Укрепва гръбначния мозък
Когато произнасяте първата част на „ом“, издавайки средния звук между „аааа“ и „ууу“, вибрациите се генерират в корема, а това помага за поддържането на гръбначния ви мозък. Твърди се, че колкото по-често човек повтаря „ом“, толкова по-ефективен може да стане гръбначният му мозък.
Облекчаване на стомашни проблеми
Проучване от Харвард установило, че медитацията може да смекчи симптомите на синдрома на раздразненото черво (IBS) и да подобри здравето на храносмилателната система. Проучването сочи, че чрез предизвикване на реакция на релаксация, участниците показват намалени симптоми на IBS, намалена тревожност и като цяло по-добро качество на живот. Пеенето на „ом“ води до релаксираща реакция на тялото и ума, тъй като това е обичайна практика за медитация.
Подобрете здравето на сърцето
Множество научни трудове доказват, че медитацията подобрява здравето на сърцето. Изричането на „ом“ няколко пъти подред и редуването му с мълчание, вече е форма на медитация. Проучване, проведено през 2006 г., разглежда ефектите от трансценденталната медитация (TM), форма на медитация, при която практикуващият непрекъснато повтаря мантра. Заключението от него е, че TM може да подобри кръвното налягане и тонуса на сърдечната автономна нервна система и да намали риска от коронарна болест на сърцето.
Бдителност
Проучване от 2010 г. разглежда ефектите от пеенето на „ом“ върху ума. Изводът от него е, че вечната мантра води до комбинация от умствена бдителност и физиологична почивка.
Помага ви да се отървете от негативизма
Създава положителна вибрация в тялото, която след това привлича положителни факти и емоции в живота ви. Позволява ви да се съсредоточите върху чакрата на третото си око с визия навътре, заглушавайки „маймунския ум“. Ако установите, че често говорите негативно за себе си или не можете да спрете да мислите, опитайте да повторите „ом“ няколко пъти и вижте дали това ще ви помогне на забавите мисълта си.
Няма правилен или грешен метод, когато става дума за мантрата. Всеки може да я казва както му е удобно и приятно. Понякога повтарям „ом“ няколко пъти, докато шофирам, или особено след практикуване на йога. Помага ми да успокоя ума си и да се обърна навътре, като си спомням любовта, която всички имаме в себе си. Не се страхувайте да излезете от зоната си на комфорт и да опитате и вие.
снимка Интернет