Сподели

Морковите се считат за една от най-важните култивирани зеленчукови култури в историята и най-популярният кореноплоден зеленчук в световен мащаб. Независимо дали се консумират сурови, варени или като сок от моркови, хората от почти всяка култура са консумирали моркови – в многобройните им форми – през цялата история.

Те получават своя оранжев цвят от антиоксиданти, наречени каротеноиди . Един от тези каротеноиди е бета-каротин , предшественик на активния витамин А, който е отговорен за много от ползите на морковите и за соковете.

Какви са ползите от яденето на моркови?

Много проучвания показват, че бета-каротинът е от решаващо значение за подобряване на имунитета, грижа за здравето на кожата и очите и борба с увреждането на свободните радикали, които могат да причинят различни форми на хронични заболявания, като рак и сърдечни заболявания.

Те са голямо богатство  като храна така и като сокове. Помагат при намаляването на холестерола и триглицеридите, облекчаването на задръстванията и запека и защитата на зрението и здравето на кожата са някои от многото предимства, свързани с пиенето на сок от моркови.

Снимка Pixabay

Какво представляват морковите?

Морковите ( Daucus carota subsp. Sativus ) са вид кореноплодни зеленчуци от семейството на растенията Apiaceae . Те осигуряват хранителни вещества  от хиляди години, като записите показват, че първите съвременни сортове моркови са били консумирани около 10 -ти  век в части от Близкия изток и Централна Азия.

Още преди това много видове диви моркови (според някои източници 80 различни вида) са били ядени в страни като Персия, Турция, Иран и райони в Мала Азия.

Искате ли да знаете малко известен факт?

Морковите имат витамин А. Те също така осигуряват достатъчно количество витамини С, D, Е и К, както и много минерали, като магнезий, калий и калций.

Те  са силно хранителни и почистващи поради високото си съдържание на фибри. Проучванията показват, че приемът на моркови може да подобри имунната система, да предпази от инсулт, високо кръвно налягане, остеопороза, артрит на катаракта, сърдечни заболявания, бронхиална астма и инфекции на пикочните пътища.

Видове моркови

Въпреки че са известни със своя подпис оранжев цвят, те всъщност се предлагат в разнообразни цветове – жълти, бели, червени и лилави. В  хранителните магазини и местни фермерски пазари по-често са оранжеви.

Днес има два основни вида култивирани моркови: източни / азиатски  (които често се наричат ​​антоцианинови моркови заради лилавите си корени) и западни  (които са с оранжев цвят и понякога се наричат ​​каротинови моркови).

Източните сортове обикновено се срещат в Афганистан, Русия, Иран и Индия, докато западните видове се срещат в Европа, Северна и Южна Америка. И двата вида принадлежат към вида Daucus carota  и предлагат подобни ползи за здравето.

Хранителни моркови факти

По-долу има информация за храненето на моркови за една чаша нарязани сурови моркови, според USDA :

  • 52 калории
  • 1 грам протеин
  • 10 грама въглехидрати
  • 3,5 грама фибри
  • 6 грама захар
  • 21383 IU витамин А
  • 16,9 мкг витамин К
  • 410 mg калий
  • 1,3 mg ниацин
  • 0,2 mg витамин B6

Някои хора избягват морковите, защото вярват, че имат високо съдържание на захар и ще повишат кръвната захар. Този съвет обаче не се подкрепя от изследвания.

Една чаша сурови моркови съдържа само около 10 грама въглехидрати и почти 4 грама фибри. Фибрите в зеленчука помагат да се забави отделянето на захари под формата на глюкоза в кръвта.

Сокът от моркови е малко по-богат на въглехидрати от суровия морков, но също така е и по-концентриран източник на витамин А, С, К, В6 и калий.