Сподели

Едно от чудесата на България е многодишното растение с името Мурсалски чай. Познато е още като Планински, Пирински, Алиботушки и Шарпланински чай.

Не се среща често и е едно от чудесата на „планината на Орфей“ Родопите включен е в Червената книга на България в периода от 1942 до 2002 година

След успешното култивиране на растението в страната е изключен от Закона и е включен в списъка на видовете под специален режим на стопанисване, като събирането му от естествени находища за стопански и търговски цели е забранено;

Дивият вариант на растението е облагороден от Института по ботаника БАН – София под ръководството на ст.н.с. д-р Евстатиева.

В южна България в Смолянска област, местността Мурсалица, на хълма над село Мугла, в район при 2000 метра надморска височина по посока хижа „Ледницата“, расте известният Мурсалски чай.

<p>Мурсалският чай съдържа голямо количество антиоксиданти. Има тонизиращо, укрепващо и антианемично действие. <strong>Понижава кръвното налягане и съответно редуцира риска от сърдечен инфаркт и инсулт</strong>.</p>

Легендата разказва, че бог Дионис сам е избрал мястото, където да расте билката.

Полезната билка става популярна напитка благодарение на смолянчанина Любен Ушев в Русия и Англия. Българинът през 2007 участва на Острова в „Hampton Court Palace Flower Show“, където получава наградата „Зелена ябълка“ на британската „Зелена организация“ за най-добри практики в опазването на околната среда;

Забранено е да се бере мурсалския чай за лична консумация по времето на Тодор Живков. Билката тогава е изнасяна само в чужбина, дори е бил даван на Космонавтите през 70-те години на миналия век като чай  при подготовката за полет.

Светът познава чудодейното растение като „гръцки чай” и „планински чай” тъй като гърците са го култивирали по-рано и го изнасят.

Мурсалският чай е билката на дълголетието 

Редовното използване на чая при изследване на уролога д-р Аликовски е установил, че навремено достигали на възраст 90-100 години.

iStock

Как да консумираме в грипния сезон и през летните жеги?

Мурсалският чай може да се консумира се през грипния сезон под формата на топла напитка, а през горещите летни дни се поднася като тонизиращ студен чай, овкусен с мед и лимон.

Поради съдържанието на танини, той не е подходящ за консумация по време на бременност

Това е една от малкото билки подходящи за приемане от деца.

За какво е полезен Мурсалския чай?

-укрепващо и антианемично действие;

– тонизиращо и антиоксидантно

– намалява кръвното налягане и съответно снижава риска от сърдечен инфаркт и инсулт

– добро влияние върху храносмилателната система

-депресии

-подсилна имунната система

-чернодробни и бъбречни заболявания

-пикочно-половата система;

-противовъзпалително

-отхрачващо и бактерицидно действие.

Какво съдържа?

Богато съдържание на витамин C

Витaмин D

Съдържа Селен

желязо, мед, кобалт, цинк, калий, магнезий, натрий

Thinkstock