0 1 min 2 години
Сподели

АЛЕКСАНДРА САЗДОВА – Хората, които не успяват да изразяват емоциите си изпадат в крайности като агресия или сдържаност.

Александра Саздова – лайф коуч . Една от малкото дами в тази сфера, която реши да подари цели 200 безплатни консултации на абитуриенти. Какво сподели пред нас Александра Саздова, прочетете в интервюто.

Какво ви накара да практикувате като лайф коуч?

– Усетих емоцията да успяваш, да помагаш на хората. Когато виждам резултат от постигнатата работа, това означава голям успех за мен. Аз съм много амбициозен човек, винаги съм търсила успех в нещата, които правя. Имала съм различни бизнеси свързани с търговия, но никога не съм усещала толкова голям успех, както сега. Да успееш да промениш мисленето на човек към по-добро, да успееш да му помогнеш да постигне целите си, да виждаш резултати, за мен това е най-важното, така се чувствам най-щастлива и удовлетворена от себе си.

Имат ли общо психологията и лайф коучинга?

– Психолозите могат да се класифицират като социални, поведенчески и когнитивни учени. От тази година ще бъда студент по психология и разбира се, че ще открия и съвместя връзката. Психологията има повече общо с НЛП отколкото с Лайф Коуча. Лайф Коуча е треньора в живота. Човека който трябва да подкрепи и подпомогне клиента си да постигне целите си. Да кажем, че има общо, защото и двете професии се занимават с това да помагат на менталното здраве на даден индивид.

В НЛП практиките има различни техники като Линия на времето, Техники за елиминиране на негативни усещания, разкажете малко повече за тях?

– НЛП работи с много техники за подобряване на менталното здраве на човек. НЛП е модерна психология създадена през 70-те години.

Линия на времето е нещо, което всички притежаваме. Умело успяваме да разграничим минало, настояще и бъдеще. По този начин изграждаме мета програми за обработване на информацията. Със сигурност сте забелязали как някои хора разполагат с цялото време и го казват, други казват не ми стига времето за нищо. Ако попитате някой къде е „миналото“ и къде е „настоящето му“ , ще каже, че миналото е зад него, настоящето пред него, а друг ще каже че от ляво е миналото, а от дясно е бъдещето. По този начин започваме да работим и да променяме усещанията създали се в миналото. Но първо трябва да разберем къде е човека и да тръгнем по Линия на времето. В много случаи закотвяме моменти. Котвата е нещото, което прави така, че да запомним дадено нещо, когато някой създаде силна емоция ние автоматично учим при нея. Те могат и да бъдат премахвани отново с Котва в положителна насока. Давам пример: Тръгваме да пресичаме улица, излизаме на пътното платно и в този момент се озовава автомобил пред нас със силно звучащ клаксон. В този момент се плашим, вече имаме емоция и клаксона е нашата котва. Котвата може да бъде създадена чрез звук, допир, усещане. От този момент, когато чуем клаксон или тръгнем да пресичаме улица изпитваме усещането закотвило се в ситуацията на уплах. Това би попречило на човек да живее спокойно в средата си, всеки път когато започне пресичане на улица например, тези емоции трябва да бъдат отстранявани за да може човек да не живее със страхове и ограничаващи вярвания. Тези техники работят доказано и променят човешки животи.

Кога се използват тези практики и защо?

-Използват се когато човек има нужда от подобряване на живота, мисленето и разбиранията си за живота като цяло. Защо? Защото работят и защото, ако трябва да се “ремонтираме” сами без професионални способи би ни отнело много време, а би могло и да бъде непосилно за някои хора. В случая се намесва професионалист.

Може ли всеки човек в домашни усповия да прави тези техники, за да изчисти негативните влияния около себе си?

-Да, разбира се. Може. Има курсове по НЛП и всеки който се интересува и желае промяна може да я постигне и сам. Но все пак трябва да се обучава достатъчно и да тренира. Влага се много време и енергия, и ако е само за себе си не би било толкова резонно, идеята е да помагаме на хората със знанията ни.

Вие самата споделяте, че преди да започнете да изучавате тези практики, самата вие посещавате специалисти. Кой беше най-трудният отговор на който трябваше да отговорите?

-Да, така е. Няма нищо лошо човек да обърне внимание на менталното си здраве. Като ви заболи зъб отивате на зъболекар нали? Всеки човек трябва да се грижи за себе си и здравето си и психическо и физическо. Аз от много малка се интересувах от психология и четях всякаква литература за човешкото мислене. Може би най-трудния въпрос беше – Коя съм аз и какво желая да постигна в живота си? Има много различни хора и ние трябва да открием нашият ментор, човека който ни харесва и бихме искали да бъдем като него, че да успеем да станем дори по-добрата версия. Тук не говоря да копираме хората или имитираме. Но ние така сме устроени и така изграждаме същността си – от тук взимаш малко, от там взимаш малко и ставаш това, което си. Имаш интелект по рождение, интелигентността се придобива, характера се изгражда във времето.

 

А най-трудното решение?

– Решения ни се налага да взимаме всеки ден. Всеки човек взима решения по различен начин. Едни ги взимат импулсивно и на момента, на други им трябва повече време, размисли и дори специални способи с които да успее да вземе решението. Някои хора използват интуицията си, други включват рационалното мислене. За мен няма трудно решение. Има взети решения и последствия. Когато си готов да носиш последствията от взетите си решения, няма трудно. Тоест трябва да се научим да носим последствията си и да разчитаме изцяло на себе си. Няма как някой вместо нас да ни каже какво да направим или как да действаме в дадена ситуация. Аз съм от хората, които взимат импулсивни решения на момента. И съм печелила и съм се учила!

Можем ли от мимиките на човек да разберем неговото мислене, характер?

– Мимиката на човек е изразително действие на мускулите на лицето, които показват едно или друго чувство или емоция. По този начин разбираме каква е първата емоция на човека. Емоцията е краткотрайна, първичното усещане на човека. Докато чувствата могат да бъдат и в повечето случаи са дълготрайни. В НЛП работим със субмодалностите на човек. По този начин разбираме как те възприемат информацията. Субмодалностите са емоционални, зрителни и слухови. С очния контакт може да разбираме къде се съхранява информацията. Другото важно нещо е, когато разберем човек с кои субмодалности възприема, по този начин да общуваме с него. Например, ако един човек е зрителен и се опитваме да му продадем апартамент, колкото и да му описваме и обясняваме какво му предлагаме, докато той самият не види няма как да получим позитивен отговор. Ако човека е слухов, това означава, че иска да чуе, ако не говорим с него и не му обясняваме той няма да даде положителен отговор. Чрез очен контакт, мимики, движения на тялото може да разберем много за хората около нас.

Трудно ли е да разберем човек, който не изразява емоциите си?

-Хората, които не успяват да изразяват емоциите си изпадат в крайности като агресия или сдържаност. Много голям процент от хората не са научени да изразяват емоциите си. Днес има много детски книги с които може всеки родител да учи децата си да разпознават емоциите и да ги приемат. Когато им е тъжно да поплачат, когато ги боли нещо да го споделят. Трябва да получават и разбиране от близките си. Това е много важна част от менталното здраве на човека. Да успява да изразява емоциите си, да ги стопира когато е нужно и да приема. Затова има и специалисти, които работят и с възрастни за разпознаване на емоциите и емоционалната интелигентност. Трудно е за емоционален човек да общува с такъв който не показва или не изпитва емоции. Емоциите трябва да бъдат възприемани, да ги разбираме, да умеем да ги управляваме и използваме.

 

Facebook Лайф коуч Александра Саздова / Life coach Aleksandra Sazdova