0 1 min 3 години
Сподели

Ако у нас да сготвиш нещо с нар е необичайно, то има кухни, които не могат да си представят трапезата без него. Нарът е вкусен плод, суперхрана и съставка за изкусителни ястия и предястия, а „короната“ му заслужено го превръща в кралски плод.

Нар – кралски плод в кухнята

Нарът – полезна съставка в кухнята

Преди да се възползвате от нара като уникална съставка за вашето ястие, трябва да се доберете до семената му. Това може да стане по два начина. Вариант 1: разрязвате плода на две и след това (над стъклена купа) го „потупвате“ по кората няколко пъти с лъжица. Вариант 2: замразете нара за няколко часа – така, когато го отворите, семената ще изпаднат по-лесно от него.

Другата важна особеност, на която трябва да обърнете внимание, е че сокът от нар оцветява и оставя петна, които след това трудно ще отстраните. Задължително носете престилка, когато работите с плода, и не използвайте пластмасови съдове, тъй като те ще придобият цвета на кралския плод.

Нарът е особено разпространен в азиатската кухня, и по-специално в индийската, иранската, грузинската, среща се също в турски, арменски и египетски традиционни ястия. В Индия кулинарите си приготвят специална подправка от нар, която включва изсушени семена от кралския плод. В някои от тези страни семената на кралския плод се включват като съставка към салати (зелена, спаначена, с булгур, с рукола, ябълки, круши, орехи).

Добави описание

С нар се приготвят също вкусни гарнитури и сосове. От кралския плод и авокадо се получава чудесен пастет, а от нар и череши – заливка, подходяща за различни месни ястия. Може да си направите и домашен оцет, с който да овкусите свежата салата или пък да добавите към марината за вашата зимнина. Нуждаете се само семена от нар и бял винен оцет. След като ги смесите, оставяте дресинга на тъмно за десетина дни, докато стане готов.

Нарът се съчетава отлично с ориз, жито, ечемик, синьо сирене. Освен това е подходящ и за ястия с месо. Понякога на зърна, друг път като заливка, той си пасва с агнешко, свинско, патешко и пилешко, комбинира се и с някои риби. Кралският плод е нестандартно, но вкусно допълнение и към неделното барбекю.

Не забравяйте да добавите семена от нар в сутрешната закуска с мюсли, в плодовата салата, в десерти с лимон или боровинки. От кралския плод може да си приготвите вкусно желе или ароматни сиропи, които да смесите с кисело мляко или ванилов сладолед.

Разбира се, най-лесно е да си направите сок от кралския плод. В зависимост от това колко е узрял нарът, сокът може да е по-сладък или с по-кисел вкус. Обикновено от 3/4ч.ч. зърна от нар се получава 1/2ч.ч. Сок. Кралският плод е главната съставка и в популярния Гренадин – задължителен за коктейли като Текила Сънрайз и Шърли Темпъл.

Добави описание

Когато купувате нар

За да купите узрели и качествени плодове, не е нужно да сте специалисти. Достатъчно е да сте наблюдателни. Гледайте нарът да има тънка, но здрава обвивка, и наситеночервен цвят. Когато го хванете в ръка, трябва да усетите тежестта му. Ако е прекалено лек, значи отвътре няма да намерите много семена. Погледнете и „короната“ му – важно е тя да няма мухъл.

Как да съхранявате кралския плод?

Едно от положителните качества на нара е издръжливостта му. Ако го държите на хладно и сухо място, където слънчевата светлина няма директен достъп, плодът може да изкара около 2 седмици преди да започне да се разваля. В хладилника пък може да престои до месец и половина. Съществува и трети начин за съхранение на кралския плод. Съберете зърната му в торбичка и ги поставете във фризера. Там нарът ще издържи около година.

Любопитно за нара
• Среща се в различни митологии и участва в някои религиозни обичаи
• Твърди се, че сокът му е пропит с кръв от земята, затова има такъв наситеночервен цвят.
• В някои култури плодът е символ на раждането, вечния живот и смъртта, заради многото зърна, които крие под кората си, и заради способността им да „кървят“ (пускат сок).
• Любим плод на древни владетели.

Източник Розали

Снимка Pixabay

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *