0 1 min 3 години
Сподели

Когато се каже името Бил Гейтс се свързва, че е съосновател на  Microsoft, бизнес магнат, филантроп, пионер в създаването на софтуер за персонални компютри. Той е четвъртият най-богат човек на света.

Бил и Мелинда Гейтс съобщиха новината в Twitter през миналата седмица, че се развеждат след 27 години брак.

Двойката, сключва брак през 1994 г. Те обаче нямат подписан предбрачен договор преди сватбата си.

Бил и Мелинда Гейтс дори и разведени отново ще продължат да бъдат двама от най-богатите хора в света.

Бил Гейтс е забогатял с 41 млрд. долара само през последната година.

Според изчисления на Business Insider Гейтс печели по около 1 300 долара на секунда.

Гейтс натрупва състояние от съосноваването на Microsoft заедно с Пол Алън, той е притежавал едва 1.3% от компанията през 2019 г., но въпреки това състоянието му се оценява на 145 млрд. долара.

 1. През 1987 г. Форбс включва Гейтс в списъка на 400-те най-богати американци с богатство от 1,25 милиарда долара и тогава е най-младият милиардер
 2. През 1973 г. започва да учи в Харвардския университет, Бил когато е видял, че има доста големи възможности в софтуерния бизнес, и прекъснал обучението си в „Харвард“.
 3. Пред своите преподаватели в университета Гейтс се хвалел, че на 30 години вече ще е милиардер. Това обаче се случва когато той е на 31 години.
 4. Така заедно с Пол Алън  през лятото на 1975 г създават Microsoft и така започва неговата история.
 5. През 1977 година Гейтс е бил арестуван в Ню Мексико по обвинение, че е шофирал без книжка.
 6. През 90-те години има и тъмна страна като е показана във филма Пиратите от Силиконовата Долина“, в който Гейтс като че ли „изиграва“ Стив Джобс и му открадва идеите.
 7. Гейтс твърдеше, че Microsoft „никога няма да направи 32-битова операционна система“, но това все пак се случи през 1992 година когато компанията представи 32-битовата операционна система с Windows NT.
 8. По време на прием в Брюксел през 1998 година Бил Гейтс бил ударен в лицето с четири парчета торта от актьора и писател Ноел Годин.
 9. Бил и Мелинда Гейтс основават своята фондация през 2000 г. която в момента е най-голямата частна благотворителна организация в света.
 10. Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс е дарила над 50 млрд. долара в подкрепа на здравеопазването, образованието, равенството между половете и борбата с климатичните промени.
 11. През 2005 година Гейтс е посветен в рицарство от кралицата на Англия, заради благотворителната му дейност по цял свят.
 12. Администрацията на Харвардския университет вземат решение да връчат диплома на Гейтс на 7  юни 2007 г  и да бъде считан за випускник  „поради неговите особени заслуги“.
 13. През 2008 г. обявява намерението си през юли същата година да прекрати своите пълномощия като ръководител на корпорацията Microsoft, като насочи дейността си в областта на благотворителността, като се говори, че скритата му цел за това е Нобелова награда за мир.
 14. Гейтс посещава Индия всяка година, за да следи как се осъществява благотворителната му кампания там.
 15. Последният ден за Бил Гейтс като ръководител на Microsoft е 27 юни 2008 г.
 16. След напускането на Microsoft, Гейтс основава няколко компании – Corbis, TerraPower и социалната мрежа за учени Research Gate.
 17. Гейтс е с около 66% по-богат от британската монархия, през 2017 г. състоянието на британското кралско семейство е оценено на 88 млрд. долара, според Forbes.
 18. Carnegie Mellon University откри сграда на името на Гейтс, наречена Gates Building of Computer Science.
 19. Гейтс притежава един от оригиналните скицника на Леонардо да Винчи, за който той платил $ 30,1 милиона.
 20. Гейтс обича да играе на голф и бридж.
 21. Бил Гейтс има голяма колекция от поршета, в която влизат Porsche 911 кабриолет и ’88 Porsche 959 Coupe
 22. Първата компютърна програма създадена от Гейтс е играта „Tic-tac-toe“.
 23. Гейтс продава първата си компютърна програма когато е на 17 години за $ 4 200.
 24. Трите деца на Бил Гейтс ще получат наследство само от по $ 10 милиона.
 25. Гейтс не позволява на съпругата си и на трите си деца да използват Apple устройства
 26. Бил Гейтс е по-богат от двамата най-богати хора в Азия и Китай, взети заедно.
 27. Гейтс може да раздаде на всеки човек на планетата по 15 долара и пак да му останат 28 млрд. долара.
 28. Сега е четвъртият най-богат човек в света с лично състояние оценявано на 145 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg.
 29. Най-големият актив на Гейтс е Cascade Investment, която той създава със средства от продажбата на акции на Microsoft и дивиденти. Cascade контролира огромен инвестиционен портфейл, който включва недвижими имоти, енергийни активи, както и дялове в десетки публични компании.
 30. Имуществото на двойката към момента включва имоти във Вашингтон, Флорида и Уайоминг. Тяхното основно жилище е имение на брега на езеро в Медина, Вашингтон, което се смята, че струва най-малко 127 млн. долара.

Още

Бил и Мелинда Гейтс се развеждат?

Бил Гейтс се ваксинира

Бил Гейтс финансира проект за затъмняване на Слънцето

10 ноември 1983 г. – Бил Гейтс представя на обществото Windows 1.0.

Кой е по-богат от Джеф Безос и Бил Гейтс?

https://www.instagram.com/p/BxsacGglBLF/