Днес, 19 декември, имен ден имат всички с имената

Сподели

Тази година Игнажден празнуваме на 19 декември, според църковния календар, е на 20 декември, но когато датата се падне в неделя, празникът се измества ден по-рано.

Според поверието, на Игнажден започват и родилните мъки на Божията майка, тогава са и сбирките на коледарите. Затова той е наречен Нов ден или Млада година.
С Игнажден се поставя началото на коледните празници. С него е свързан обичая полазване, предвещаващ каква ще бъде новата година. Ако първият гост е добър и късметлия, семейството ще се радва на благоденствие и успехи през цялата година.
На този ден не се дава нищо в заем, за да се запази изобилието и плодородието в семейството.

#Игнажден е ден, в който се почита паметта на #Свети #Игнатий #Богоносец. Обикновено с Игнажден започват коледните празници. В Източна България на този ден е първата Коледна Вечеря. Трапезата е изцяло постна. Празникът се свързва със Зимното Слънцестоене и се смята за началото на новата Година. Нарича се още Млада Година, Нов ден, Млад Месец, Полаз или Полазовден.

Имен ден имат всички с имената #Пламена, #Огняна, #Игната, #Искра, #Светла, #Светослав, #Пламен, #Огнян, #Искрен, #Игнат и #Иго.

Бъдете винаги щастливи, усмихнати и много здрави.

Снимка Pixabay