Днес, 23 май, е Световния ден на Костенурката

Сподели

Името на този празник на 23 май на английски език е написано така – World Turtle Day. Еколозите и почитателите на този вид животни на тази дата празнуват костенурките като символи на мъдростта, дълголетието и богатството.
Празникът е роден сравнително наскоро – през 2000 г. по инициатива на еколози от Американското спасително дружество за костенурки.

Това „костенурско“ общество е създадено през 1990 г. в американския град Малибу (Калифорния) като част от борбата за запазване на популацията от животни, живеещи в околността.

На този ден еколозите от много страни, в които живеят костенурки (и се установяват на почти всички континенти), провеждат демонстрации и други събития, предназначени да привлекат общественото внимание към проблемите, свързани с все по-сложните условия на живот на планетата. На 23 май доброволците организират събития за деца и ученици, заедно с тях правят специализирани преходи за животни по натоварени пътища и опасни места, в които костенурките могат да влязат в тесен контакт с живота на хората.
Също на 23 май природозащитниците призовават хората да се откажат от закупуването на предмети и ястия от костенурки – супи и други храни, както и общи сувенири – гребени и кутии.

Източник www.bg.academiasdemodelos.com