Днес, 26 август, е Деня на равенството на жените

Сподели

Правото на глас, крайъгълният камък на демокрацията, принадлежи на всички граждани – но това не винаги е било така.

Доскоро повечето страни отказваха правото на глас на половината от населението си: жените.

За да претендират за гласа си, жените започнаха да агитират за правото на глас в началото на 19 век.

В САЩ решенията кой може да гласува са оставени на щатите. 19 -тата поправка, ратифицирана през 1920 г., гарантира правото на глас на всеки, независимо от пола.

Днес Денят на равенството на жените отбелязва постиженията на защитниците на правата на жените и ни напомня за уникалните ежедневни борби, пред които са изправени жените.

До началото на 1900 -те години няколко държави, включително Финландия, Нова Зеландия и Обединеното кралство, легализираха гласуването за жени, тъй като движението продължи да обхваща целия свят.

Жените не са приключили с борбата за равни права. Днес разликата в заплащането между мъжете и жените все още оказва влияние върху икономическата мощ на жените, а дискриминацията, основана на пола, все още тормози работните места и търговските сделки.

За да ни напомни за борбите от миналото, настоящето и бъдещето, Конгресът определи 26 август за Ден на равенството на жените през 1971 г.

Едно ново начало поставя на 20 януари 2021 Камала Харис като полага клетва като първата жена и първата цветна вицепрезидент на Съединените щати.

Снимка Twitter

 

 

Снимка Pixabay