0 1 min 3 години
Сподели

Екзотичната красавица произхожда от тропическите гори на Централна и Южна Америка. Наричана е още и „Бразилски жасмин“. Там се отглежда и на открито.

В България дипладенията се отглежда като многодишен саксиен вид, които през лятото се отглеждат на открито, но при застудяването се прибира. Една от най-ефектните сортове депладении е хибридът „Depladenia sanderi Rosea”- с ярко червени цветове и жълтообакрена среда.

Ако редовно се изрязва дипладенията може да се оформи и като храст, но при тази резитба се намалява цъфтежът, за да достигне височина около метър.

Дипладенията цъфти от май до ноември месец, цветовете издържат повече от 2 седмици. Екзотичната красавица ще развие цветовете си още първата година след засаждането, но ще бъде с обилен цвят ако лиановидните и стъбла имат възможност да достигнат височина  не по-малко от 1 метър.

Отглеждането на цветето през зимните месеци трябва да бъде на хладно място с температура 12-15 градуса. През останалото време може да бъде при стайни условия.

Дипладенията се развива в рохкава и богата почва и при умерено поливане и висока влажност на въздуха. Високата влажност на въздуха може да се постигне чрез оросяване или поставяне на допълнително овлажняващи материали.

Сокът на дипладенията е отровен!

Растението харесва много светлината, но не и прякото огряване на слънцето. Ако няма достатъчно светлина междувъзлията на леторастите се удължават и спират да цъфтят. Когагато е в състояние на покой се полива съвсем малко, но през останалото време се поддържа почвата да е влажна, но без вода в чинийката. Пресаждането в друг съд се прави рядко.

Размножава се в домашни условия през пролетта чрез зелени резници, взети от правите части на стъблото.

Препоръчва се почвата да се обогатява чрез допълнителни торове и минерали от месец април до месец август. В периода на почивка наторяване не се прави.