Днес, 19 януари, е Националният ден на пуканките

Сподели

На 19 януари Националният ден на пуканките, на които всички обичаме да се наслаждаваме! Ежегодно този ден се отбелязва на това лакомство, което обичаме да похапваме на малки хапки, денем и нощем.

Тази почитана във времето храна може да бъде сладка или солена, карамелизирана, с масло или обикновена или с ядки и шоколад. Въпреки това се наслаждавайте на техния вкус по любимият начин на Националния ден на пуканките, 19 януари.

Думата „царевица“ на староанглийски означава „зърно“ или, по-точно, най-изявеното зърно, отглеждано в даден регион. Когато индианците представиха най-разпространеното си зърно, царевица, на ранните европейци, те уместно приложиха думата „царевица“.

Още през 16 век ацтеките използват пуканки в шапки, носени по време на церемонии в чест на Тлалок, техния бог на царевицата и плодородието. Ранните испански изследователи бяха очаровани от царевицата, която се пръсна в нещо, което приличаше на бяло цвете.

Пуканките стават популярни в САЩ в средата на 1800-те. Едва когато Чарлз Креторс, собственик на магазин за бонбони, разработи машина за пукане на царевица с пара. Към 1900 г. той разполага с вагони с пуканки с коне, които се движат по улиците на Чикаго.

Снимка iStock