Докосване до Луиз Хей

Сподели

Луиз Хей е родена на 8 октомври 1926 година в града на ангелите – Лос Анджелис. Тя е една от авторите на литературата, която е свързана със силата на положителното мислене и как с него може да променим живота си към по-добро. Aвторката е преминала през много тежки моменти в живота си – сексуално насилие като тийнейджърка, бременност, скандален развод и нелечимо заболяване.

През 1976 година Луиз Хей издава първата си книга от 12 страници „Излекувай тялото си“ (Heal Your Body), която е разграфени в три колони – заболявания, предполагаемите мисловно-емоционални причини и позитивни фрази, които да задействат процеса на изцеление. Първоначалният тираж на книгата е продаден за две години.

През 1988 г. Луиз Хей е гост в телевизионното шоу на Опра Уинфри, книгата „Излекувай живота си“ и след предаването книгата влиза в списъка с бестселъри на „Ню Йорк таймс“.

Луиз Хей чрез наблюдение открива нещо, което науката потвърждава десетилетия по-късно“, обяснява невропсихиатърът Мона Лиза Шулц. Идеите за силата на позитивното мислене са положени още в началото на XX век,но Хей е сред основоположниците на масовото им приложение през последните години. До голяма степен тя стои и зад неспирно нарастващия интерес към холистичното здраве, при което е важна хармонията между тялото, духа и съзнанието.

Животът на Луиз Хей е изпълнен с изпитания и тя се оповава на личните и истории, за да потвърди нейните теории. Съседът и я изнасилва, когато е едва на 5-годишна възраст, а по-късно и вторият й баща започва да зпоупотребява с нея. На 15 години напуска дома си и училище, след което забременява и дава първата си рожба за осиновяване на бездетно семейство.

През 1950 г. заминава за Ню Йорк, където работи като модел. Омъжва се за влиятелен английски бизнесмен, а след 18-годишен брак той я изоставя. Това Луиз Хей се докосва до литература „Когато за пръв път чух идеята, че ако променя начина си на мислене, мога да променя живота си, за мен беше нещо като провидение. Започнах да отделям цялото си време и усилия, за да разбера как да го постигна“, спомня си тя. Не след дълго вече е терапевт в The Church of Religious Science. Поставят и диагноза рак на шийката на матката, си казва, че е неин ред да приложи върху себе си това, което е съветвала другите. Причината за болестта открива в изпълненото си с тежки травми детство и останалия у нея гняв към миналото. Всъщност от перспективата на своя опит Луиз Хей твърди, че двете основни причини за голяма част от болестите са именно гневът и страхът. От всичко най-трудна и в същото време най-ползотворна се оказва прошката към родителите й. Шест месеца по-късно лекарите установяват спонтанна ремисия на рака, макар тя да признава,че днес вече няма свидетел, който да потвърди самоизцелението й. „Щом мога аз, можеш и ти. Аз не лекувам никого. Ако търсите лечител, застанете пред огледалото и погледнете в него, там ще го откриете“, съветва тя.

Авторка е над 30 книги, които са за популярна психология. Книгите на Луиз Хей променят живота на тези, които са се докоснали до творчеството и. Може да се докоснете до книгите и, които се намират на българския пазар: „Вълшебните мигове от живота“, „Съвременни чудеса“, „Силата е в теб“, „Излекувай тялото си“, „Вярвай в себе си! Уверените жени могат всичко“, „Медитации за изцеление на живота“, „Обичай тялото си“ и други.

Луиз Хей почина на 30 август 2017 г., Сан Диего, Калифорния, САЩ

Снимка gnezdoto

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *