Нова, опасна мода! Деца лягат на пешеходни пътеки пред автомобили!

Сподели

За такъв случай предупредиха жители на Горна Оряховица

Нова, опасна мода! Деца лягат на пешеходни пътеки пред автомобили като част от предизвикателство в социалните мрежи. За такъв случай предупредиха жители на Горна Оряховица и полицията в града.

Историята с децата, които лягат на пешеходна пътека, се е разиграла в оживен квартал. Случило се е в понеделник, около 19 часа.

Интернет предизвикателството е танц на пешеходна пътека, докато автомобилите чакат. Клиповете не са правени в България, но то вече достигна и до децата у нас. В началото на седмицата Ирина Донева от Горна Оряховица става свидетел на подобна сцена.

„Видях, че две деца от група, 12-13-годишни, се засилиха към колата да бягат. Видях на огледалото за обратно виждане, че едното дете легна на пътеката. В първия момент си помислих, че падна, но до него легна и второто дете. Всичко стана за секунди и след това се върнаха на тротоара”, обясни Донева.

Тя публикува в социалните мрежи предупреждение, което провокира полицията в града. Униформените вече издирват децата, които са лягали на пешеходната пътека, и родителите им.

„Лицата от 16 до 18 години са административно отговорни и се взема отношение по Закона за движение по пътищата. Тези, които са под 16 години, се взема отношение по Закона спрямо родители и настойници”, обясни началникът на Пътна полиция – Горна Оряховица Галин Георгиев.

Предвидената глоба в закона обаче била символична. „В размер на 20 лв., но няма как да остане ненаказано лице, което нарушава Закона за движение по пътищата”, допълни Георгиев.

Тийнейджъри в града твърдят, че не са чували за опасното предизвикателство. „Понякога те не знаят какво гледат децата им в мрежата и го научават по този начин. Като се случи нещо такова – трябва да се направи коментар в семейството, за да научат децата кое е правилно и кое – не”, посочи Даниела Русанова, жител на Горна Оряховица.

Жената, подала сигнала, е силно притеснена. „Мен лично ме притеснява много. И аз съм майка, чието дете някой ден ще ползва такива приложения и ме притеснява”, заяви Донева.

От полицията вече преглеждат видеозаписи от охранителните камери в района.

Източник NOVA