Страните в ЕС могат да въвеждат задължителна ваксинация?

Сподели

Европейската комисия определи на заседание от 13 юли 2021 година Страните от Европейския съюз имат право да въвеждат задължителна ваксинация срещу COVID-19, ако санитарната обстановка го налага.

„Въпросът е дали е необходима задължителна ваксинация и дали отделните държави от ЕС имат компетенцията да взимат това решение сами. Европейската комисия счита, че продължаването на ваксинацията е най-важната задача“, заяви представителят на ЕК Щефан Де Кеерсмакер.

Той подчерта, че ЕК ще се стреми към целта си за 70% ваксинирани на територията на Европа до края на юли.

По-рано тази седмица председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че до всички 27 държави-членки на ЕС са доставени достатъчно дози ваксини, за да се имунизира 70% от възрастното население.

От началото на кампанията обаче имунизацията върви с бавни темпове заради скептицизма на голяма част от хората спрямо ваксините.

В редица държави от ЕС вече започнаха да въвеждат по-строги мерки.

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че във Франция задължително ще се имунизира медицинския персонал, а за посещението на барове и ресторанти ще се изисква санитарен паспорт.

А в Гърция заявиха, че заведенията на закрито ще работят само за имунизирани клиенти. От посетителите ще се изисква да покажат своя COVID дигитален паспорт или документ за ваксинация.

Източник WebCafe

Снимка @Pixabay