Днес, 8 Януари, е рожденият ден на Валя Балканска

Сподели

Валя Младенова Балканска е родена на 8 януари 1942 г., с името Фейме Кестебекова в семейство помаци в махала край село Арда , област Смолян ,

Тя е народна певица нейната музика е от Родопите, известна на местно ниво с широкия си репертоар от балкански народни песни, но на Запад главно с пеенето на песента „ Излел е Дельо Хайдутин „, част от селекцията музика на Voyager Golden Record, включена в двата космически кораба Voyager, изстреляни през 1977 г.

Изпълнява репертоар от над 300 песни в България и чужбина.

Балканска записва „Излел е Дельо Хайдутин “ през 1968 г., придружена от гайдата на Лазар Къневски и Стефан Захманов. Най-известният й запис е направен в края на 60-те години от американския изследовател на българския фолклор Мартин Кьонинг и е издаден на винил в САЩ.

Няколко години по-късно екземпляр от записа случайно попадна сред закупените записи за подготовката на Златния рекорд, съобщение от Земята да излети от Слънчевата система на борда на два еднакви космически кораба от програмата НАСА Вояджър. Песента е включена във финалната 90-минутна музикална селекция от Карл Сейгън и лети първо на Voyager 2, който стартира на 20 август 1977 г., а две седмици по-късно на 5 септември 1977 г., на Voyager 1.

На 25 август , 2012 г., Voyager 1 стана първият обект от човешки произход, който напусна хелиосферата и влезе в междузвездната среда.

През 2002 г. Балканска е удостоена със старопланинския орден (най-високото българско отличие).

През декември 2005 година е удостоена със собствената си звездна плоча на българската Алея на славата в София. 

Валя Балканска – Излел е Дельо Хайдутин, събор Копривщица, 1965. Съпровод – Лазар Каневски. Архив на БНТ