UEFA EURO 2020 е в 11 държави след година отлагане

Сподели

Най-вълнуващото футболно събитие това лято започна

След година отлагане UEFA EURO 2020 започна с мач на Стария континент в столицата Рим, Италия.

На „Пиаца дел Пополо” в Рим е разположена сцена с огромни видеоекрани, на които феновете ще могат да проследят срещите. Това е първият голям спортен форум, който ще се проведе от началото на пандемията. Идеята домакини да бъдат толкова много държави беше сериозно критикувана, но от UEFA бяха категорични, че този вариант е по-безопасен.

9 от общо 11-те страни класираха своите национални отбори, което означава, че феновете ще могат да подкрепят своите любимци, без да се налага да пътуват. На всеки стадион ще бъдат допускани фенове, макар и ограничен брой. Битката за билетите беше ожесточена – наложи се жребий да определи кои от тях да бъдат анулирани.

За сигурността на Европейското първенство ще отговаря международен полицейски екип от 22 страни. Неговият щаб ще бъде разположен в централата на „Европол“ в Хага. Задачата му е да координира действията на националните полиции на страните домакини.

„Поради ограниченията заради вируса, феновете ще са по-малко и хулиганите също. Но мерките водят и до нов проблем. Повече хора ще пътуват с автомобили. Това ще доведе до по-голям брой инциденти“, смята директорът на международния център на „Европол“ Макс Дейниъл.

Снимка Getty Images

Източник NOVA