28 май – Ден на парковете в България

Европейският ден на парковете е обявен от Европейската федерация на националните и природни паркове EUROPARC.  Датата 28 май е избрана през 1999 г. с решение на Министерство на околната среда и водите за Ден на парковете в България.

Най-често думата парк се използва за място в града с елементи на природна среда, използвано за отдих. В зависимост от начина на използване и географското положение парковете се разделят на няколко вида – ловни паркове и паркове на провинциални имения, публични паркове, провинциални паркове, национални паркове и индустриални паркове.

Националните и природни паркове се обявяват с цел да се защитят и запазят области със специфична биологична, естетична и културна дейност. Един от най-важните аспекти на националните системи от защитени територии е процентът, който те заемат от общата територия на страната. Средно за света той е около 5,19% а за България 4,95%.

На територията на страната ни са обособени три национални парка: Национален парк “Рила”, Национален парк “Централен Балкан” и Национален парк “Пирин”. Природните паркове в България от своя страна са: Витоша, Беласица, Българка, Врачански Балкан, Златни пясъци, Персина, Русенски Лом, Странджа планина, Сините камъни и Шуменско плато.

Обикновено отбелязването на този ден е свързано с различни инициативи, включващи почистването и освежаването на парковете.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Show Buttons
Hide Buttons