31 май – Световен ден без тютюнев дим

31 май – Световен ден без тютюнев дим

Всеки пушач може да се консултира безплатно как да откажи цигарите

Всяка година на 31 май се отбелязва Световния ден без тютюн. Той се провежда в страни по целия свят, като се акцентира на опасностите за здравето, свързани с употребата на тютюневи изделия и за насърчаване на ефективни политики за намаляване на въздействието от употребата на тютюн.

Световната здравна организация (СЗО) обявява Световния ден без тютюн от 1988г., като освен всички политики и теми свързани с ограничаване на тютюнопушенето тази година мотото е „Стандартизираните опаковки нека бъдем готови за тях“.

За Световния ден без тютюн 31 май, 2016г. СЗО призова страните да се подготвят за  стандартизирана опаковка (plain packaging) на тютюневите изделия, като се поставят следните цели:

Да се подчертае ролята на стандартизираната (опростена, обиктовена) опаковка на тютюневите изделия, като един подход за контрол на тютюна; насърчаване на развитието на политиките на държавите-членки за опаковането (стандартизирана опаковка), етикетирането, рекламата, промоцията и спонсорството на тютюневи изделия, като ефективни начини за намаляване на търсенето на тютюн като един от най-сигурните начини за контрол на тютюна.

Източник chernomore.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *