Днес, 25 март е Ден на пощенската картичка

Сподели

Въпреки че днес почти никой не праща традиционните пощенски картички, хубаво е да споменем, че 25-ти март е техният официален ден.

Историята на пощенските картички е свързана с пощенските съобщения и фотографията.

Родно място на картичките се смята Австро-Унгария, а годината е 1869. Измислени са тридесет години след изобретяването на фотографската снимка от Дагер.

Инициативата за създаването на пощенските картички е на преподавателя във Военната академия Емануел Ферман.

Тази нова за времето си пощенска услуга започнала бързо да се разпространява в Англия, Германия и Швейцария.

До нас пощенските картички от чужбина са стигали с кораби по Дунав до Русе, Видин, Свищов и Силистра. През 1892 година по времето на Първото земеделско и промишлено изложение в Пловдив, е издадена и у нас първата илюстрована картичка.

Но истински бум разпространението им бележи с приемането на Закона за пощите, който през 1897г. дава разрешение на различни ведомства и частни лица да издават пощенски „откритки“, обикновени илюстровани картички.

Преди това илюстрованите картички са се издавали инцидентно. Колекционирането на пощенски картички и изгледи е начинът да се запази ценната информация за важни исторически и културни събития, която те носят, да се съхранят за поколенията паметниците на културата.Чрез тях пред нас оживяват градове, сгради, улици, площади, личности, които вече отдавна не съществуват или времето е променило до неузнаваемост.

Снимка Nikitriy / Shutterstock

Източник Обекти

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *