Днес, 5 май, е рожденият ден на певицата Адел

Сподели

Британската поппевица и текстописец Адел е родена в Лондон на 5 май 1988 г.

Когато майката на Адел е на 20 години, а малката Адел е на 2 годинки баща й ги оставя.

Малката Адел започва да пее една на 4 годишна възраст.

През 2006 г. изпълнение на Адел е качено от нейн приятел в MySpace и се предлага договор от звукозапизно студио.

Първият й сингъл е пуснат през 2007 г. със заглавието „Hometown Glory“  и така Адел печели вниманието на широката публика.

Интересно е, че албумите на Адел са свързани с нейната възраст през периодите, които са излизали 19, 21 и 25.

Дебютният ѝ албум „19“ става четири пъти платинен.

През 2009 г. спечели “Грами” за “Най-добър нов изпълнител”.

Успехът на втория й албум “21” я направи първата изпълнителка след групата “Бийтълс” с два хита сред първите пет в британските класации за сингъли и албуми. Албумът стана номер едно в 18 държави. В Съединените щати “21” беше първият албум, създаден от жена изпълнител, който оглави най-дълго класациите на списание “Билборд”, изпреварвайки The Bodyguard на Уитни Хюстън. Казано просто, международният й успех е ненадминат.

Роди сина си Анджело през октомври 2012 година.

През 2012 година Адел бе класирана от Forbes за шестата най-високо платена знаменитост под 30 години,

Към момента има  11 Грами.

През февруари 2017-та, на 59-ите музикални награди „Грами“ взима статуетки във всички 5 категории, в които е номинирана: за албум на годината („25“), за запис на годината, за песен на годината („Hello), за най-добър вокален албум („25“) и за най-добро поп соло изпълнение („Hello“).

Адел има дакел на име Луи Армстронг.

Говори се, че вокалите за песента Skyfall са записани за 10 минути за едноименна песен-тема на 23-тия филм за Джеймс Бонд.

Тази песен е пусната на 5 октомври 2012 г. в 0:07 BST, като част от „Глобалния ден на Джеймс Бонд“, в чест на 50-годишнината от пускането на първия филм за Джеймс Бонд.

Адел и Саймън са двойка от 2011 година. Двамата съпрузи обявиха през април 2019 г., че се разделят, а пет месеца по-късно Адел подаде молба за развод