„Дезодорантите предизвикват рак“ и още 6 разбити мита около продуктите против изпотяване

Сподели

За нещо, което използваме всеки ден, около дезодорантите има доста въпроси.

Ако и вие сте се питали кога например е най-подходящото време за нанасяне на тези продукти, каква е разликата между перспирант и дезодорант, и предизвикват ли наистина заболявания, следващата редове са за вас.

След допитване до специалисти сайтът “She Knows” разбива 7 най-разпространени мита за дезодорантите против изпотяване.

Мит 1: Най-доброто време за нанасянето им е сутрин

„Антиперспирантите са създадени, за да намаляват изпотяването под мишниците и предотвратяват неприятната миризма, а за най-добро действие препоръчвам да се нанасят вечер преди лягане“, казва Лори Койл, директор Проучване и развитие в компанията в областта на хигиената, храненето и личната грижа Unilever US. Причината е, че когато спим, метаболизмът ни се забавя и се потим по-малко, а това позволява дезодорантът да създаде по-ефективен пласт защита при подмишницата. Ако обаче се притеснявате за действието му на следващия ден, може да нанесете отново.

<p><strong>Мит 1: Най-доброто време за нанасянето им е сутрин</strong></p>

<p>„Антиперспирантите са създадени, за да намаляват изпотяването под мишниците и предотвратяват неприятната миризма, а за най-добро действие препоръчвам да се нанасят вечер преди лягане“, казва Лори Койл, директор Проучване и развитие в компанията в областта на хигиената, храненето и личната грижа Unilever US. Причината е, че когато спим, метаболизмът ни се забавя и се потим по-малко, а това позволява дезодорантът да създаде по-ефективен пласт защита при подмишницата. Ако обаче се притеснявате за действието му на следващия ден, може да нанесете отново.</p>
Снимка: iStock

Мит 2: Антиперспиранти и дезодоранти са едно и също

Често двете думи се използват като синоними, но между тях има ключова разлика. Дезодорантите намаляват развитието на бактерии и контролират миризмата (тъй като бактериите са тези, заради които потта мирише – без тях тя няма мирис). Повечето дезодоранти имат антисептичен агент, за да унищожават бактериите.

За разлика от дезодорантите, които позволяват свободното отделяне на пот, антиперспирантите са разработени да блокират порите и предотвратяват потенето. Обикновено съдържат алуминиеви или цинкови соли.

За тези от вас, които не се потят обилно, а само искат да прикрият евентуална миризма, е препоръчително да избират дезодоранти.

<p><strong>Мит 2: Антиперспиранти и дезодоранти са едно и също</strong></p>

<p>Често двете думи се използват като синоними, но между тях има ключова разлика. Дезодорантите намаляват развитието на бактерии Ð¸ контролират миризмата (тъй като бактериите са тези, заради които потта мирише – без тях тя няма мирис). Повечето дезодоранти имат антисептичен агент, за да унищожават бактериите.</p>

<p>За разлика от дезодорантите, които позволяват свободното отделяне на пот, антиперспирантите са разработени да блокират порите и предотвратяват потенето. Обикновено съдържат алуминиеви или цинкови соли.</p>

<p>За тези от вас, които не се потят обилно, а само искат да прикрият евентуална миризма, е препоръчително да избират дезодоранти.</p>
Снимка: iStock

Мит 3: Антиперспирантите могат да предизвикат рак

По темата са направени множество изследвания, но връзката между тези продукти и заболяването не е открита. Експертите в областта, включително тези от Американското раково дружество, твърдят, че няма убедителни научни доказателства за увеличавне на риска от рак на гърдата с употребата на дезодоранти и антиперспиранти.

Мит 4: Дезодорантите са свързани с болестта на Алцхаймер

Позицията на Агенцията за контрол на храните и лекарствата (САЩ) и Европесйкият научен комитет за безопасност на потребителя е, че алуминият в съдържанието на дезодоранти и антиперспиранти не повишава риска от развиване на Алцхаймер. За разлика от липсата на научно доказана връзка между тази съставка и заболяването, има доказателства, че тези продукти са безопасни за ежедневна употреба.

<p><strong>Мит 5: Антиперспирантите не позволяват на тялото да освобождава токсини</strong></p>

<p>Това е често разпространен мит. Органите, които обаче отделят токсини, са бъбреците и черният дроб. Така пречистването става чрез урината, докато подмишниците не са мястото, през което минава биологичният път за изхвърляне на токсини.</p>
Снимка: iStock

Мит 5: Антиперспирантите не позволяват на тялото да освобождава токсини

Това е често разпространен мит. Органите, които обаче отделят токсини, са бъбреците и черният дроб. Така пречистването става чрез урината, докато подмишниците не са мястото, през което минава биологичният път за изхвърляне на токсини.

Мит 6: Мъжете се потят повече

„Зависи по-скоро от начина на живот и големината на тялото, отколкото пола“, казва педиатричният дерматолог д-р Мерседес Гонзалес. Съответно по-активните и едри от нас се потят повече, а проучвания показват, че има чисто индивидуални характеристики, които определят различията в потенето.

Мит 7: Нанасянето на антиперспирант върху краката може да намали изпотяването им

Те са специално създадени за прилагане върху подмишници. Затова и експерти като Лори Койл (директор Проучване и развитие в компанията в областта на хигиената, храненето и личната грижа Unilever US) не препоръчват употребата върху други части от тялото. Така че продължавайте да използвате правилните продукти върху отделните части от тялото.

Източник Edna.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.