0 1 min 3 години
Сподели
Д-р Емилова отговаря на важни въпроси за храненето, здравето е красотата:
1. Какви храни не трябва да смесваме?
– Белтъчните храни изискват по-кисела реакция в стомаха ни, за да се разградят до аминокиселини, докато въглехидратните храни искат по-алкална реакция, за да се разградят до глюкоза. Така в стомаха не трябва да попадат едновременно белтъчни и въглехидратни храни – можем да ядем едните на обяд, другите – на вечеря. Смята се, че за да спим добре, трябва да хапваме на обяд белтъчните храни -бобови растения, соеви храни, гъби, ядки. Въглехидратните храни пък трябва да ядем вечерта – те гарантират по-добър сън, защото подпомагат образуването на повече серотонин в мозъка. Въглехидратни храни са: пълнозърнест хляб, кафяв, черен ориз, булгур, киноа, просо, елда, спагети (но не макарони и юфка). Спагетите са полезни. Особено ако са пълнозърнести (интеграле), спокойно два-три пъти в седмицата можем да хапваме от тях.
2. Кои храни превръщат жените в красавици?
– Колкото повече сурови плодове и зеленчуци приемаме ние, жените, и колкото по-малко животински храни ядем, толкова по-свежа и гладка ще изглежда кожата ни. Прекаляването с мляко и млечни продукти е причина за поява на кожни обриви. Както казах, за да нямаме отоци по лицето, глезените, трябва да внимаваме със солта. Освен това, колкото повече животински храни ядем, толкова повече отпадни вещества остават в дебелото черво. Всмукват се обратно и част от тях отиват в подкожната мастна тъкан. И не може кожата да изглежда добре, ако под нея стоят подобни отпадъци. Затова трябва да се грижим дебелото ни черво да работи добре, като консумираме много сурови плодове и зеленчуци, бобови храни, пълнозърнест хляб, семена и ядки. И това е тайната, за да изглеждаме по-млади, по-стройни, по-секси.
3. Има ли храна, която бързо може да ни стабилизира имунитета?
– Това е чесънът. Правени са експерименти с ракови клетки – където има чесън, нито една ракова клетка не се развива. Така че нашите естествени антибиотици – лук, праз и чесън, трябва да присъстват на трапезата ни. Плюс плодове и зеленчуци, постни храни – това е рецептата.
4. Възможно ли е да си гарантираме дълголетие с правилно хранене?
– Японският професор Йошинори Осуми, който получи Нобелова награда през 2016 г. за откритието си, че при гладуване клетките се прочистват и се подмладяват, обясни механизма на клетъчно ниво. А ние на практика го правим с всички наши пациенти чрез плодолечението, тъй като то пречиства всяка клетка и я прави по-млада. И когато се върнат вкъщи и на работа, често чуват: Я, колко си се подмладил!
Източник Facebook
Снимка Facebook