НЕ Е ТРУДНО ДА СИ НАПРАВИМ ФРЕНСКИ МАКАРОНИ или Macarons?

Сподели
Не бива да се бърка с
-макарони — изделия от тесто.
-с Macaroon (макарун) — бисквити с бадеми или кокосови орехи.
Готовото изделие е меко, с гладка повърхност, „топи“ се в устата. Могат да са най-различни на вкус.

Продукти

*75 г. бадемово брашно
*2 бр. белтък /на стайна температура/* щипка сол
*75 г. кристална захар.

Начин на приготвяне
Първото нещо, което трябва да направите е да измерите сухите си съставки /бадемовото брашно и пудра захар/, ако имате кухненски робот ще е добра идея да ги завъртите в него за 10-15 секунди, докато се смесят добре и след това да ги пресеете през цедка или сито за брашно.
След това в средно голяма купа разбивате вашия белтък, който е на стайна температура (важно е белтъкът да е на стайна температура, защото така става много по- стабилен )с щипка сол. Когато белтъкът се запени е време да му добавите измерената кристална захар и бъркате 5-6 минути, докато не получите гъста смес, подобна на сметана. Ще познаете, че белтъкът ви е разбит достатъчно, когато при вдигането на изключения миксер от сместа, тя оформя твърдо и остро връхче.
След това започвате да добавяте сухите съставки към белтъка. Добавянето трябва да се случи на порции, защото в противен случай е много вероятно белтъкът да падне.. Разбърквате сместа с шпатула, като въртите по стените на вашата купа и минавате през центъра. При добавянето на последната част сухи съставки трябва да добавите и оцветителя към сместа, ако искате да оцветите вашите макарони /не е задължително/ и разбърквате добре за последен път. Важно е да не пребъркате сместа повече, отколкото е нужно, защото няма да получите същия резултат.
После прехвърляте сместа в пош, шприцовате вашите макарони в тава за печене и започвате да удряте вашата тава в масата. Това е много важна стъпка, защото ако не изкарате въздухът от макарона, преди да го опечете, той ще се напука.

След това оставяте тавата настрани и след 30 минути минимум, вашите макарончета трябва да са готови за печене. Печенето става на 125 градуса за 8-10 минути.

Снимка Pixabay