Мадона – част от рекордите в музикалната й кариера

Сподели

Мадона е родена в Бей Сити, Мичиган на 16 август 1958 г.

От излизането на едноименния албум на Мадона през 1983 г. тя е изнесла 10 турнета и е продала над 300 млн. албума.

Това й донася място в Световните рекорди на Гинес като най-продаваната изпълнителка на всички времена.

Ето още няколко интересни цифри за Кралицата на попа:

1. Мадона може да се похвали с повече албуми, които са оглавили класациите във Великобритания, от която и да е друга изпълнителка.

Дванадесет от албумите на Мадона са достигнали до първото място. Само Бийтълс и Елвис Пресли имат повече от нея.

Албумът й The Immaculate Collection прекарва 338 седмици в класациите след излизането му през 1990 г., в това число повече от два месеца на първото място.

2. Любимите песни на публиката

Like A Virgin любимата ви песен на Мадона ли е? Добре дошли в клуба. По данни на Spotify, класиката от 1984 г. е най-популярната й песен.

След това се нареждат Hung Up, Holiday, La Isla Bonita и Like a Prayer. В тази петица има само една песен, която не е от 80-те години и това е Hung Up, която излиза през 2005 г.

3. Мадона е пласирала повече сингли в Топ 5, от която и да е друга изпълнителка

Общо 46 сингъла на Мадона са достигали до челната петица на класациите във Великобритания. Само Елвис Пресли може да се похвали с повече.

Мадона също така има хитове, достигали Топ 5 в три десетилетия – от  Like A Virgin през 1984 г. до Celebration през 2009 г.

4. Изпълнението й по време на Супербоул чупи рекорди

През 80-те години нямаше Google, за да ни каже от какво са се интересували хората.

От 2010 г. насам обаче търсенията за Мадона в световен мащаб достигат връхната си точка през март 2012 г., когато тя става първата изпълнителка, изнесла концерт в почивката на Супербоул, след злощастното участие на Джанет Джексън през 2004 г.

През 2012 г. Мадона постави рекорд за най-голяма гледаемост с изпълнението си по време на Супербоул. Този рекорд бе подобрен от Кейти Пери и „Лявата акула“ през 2015 г.

5. От Spotify чуват Мадона по малко по-различен начин

Повечето стрийминг услуги дават на песните цифрени стойности, за да определят дали това е „щастлива“ или „тъжна“ песен, въз основа на тоналността, ритъма и други фактори.

Те използват единствeно това как звучи музиката и пренебрегват текста, но използват тази информация, за да ни препоръчват нова музика.

Съдейки по начина, по който компютрите на Spotify „чуват“ нейната музика, те биха я определили като „все по-тъжна с времето“, вследствие на използването на по-бавни песни и по-ниски тоналности.

Това обаче не е точно така. Някои от най-емоционалните песни на Мадона са в първите й албуми, въпреки че тези песни звучат като цяло „по-щастливо“.

6. Сол мажор е най-често използваната тоналност в песните й

В студийните албуми на Мадона има песни в 24 различни тоналности, но Сол мажор е най-често използваната (17 песни).

7. Мадона е най-богатата изпълнителка в САЩ

Изглежда сякаш тя наистина е Материално момиче.

От Forbes оцениха състоянието на Мадона на 580 млн. долара през миналата година, което я прави най-богатата изпълнителка в САЩ с преднина от около 200 млн. долара пред класираната на второ място Селин Дион (Дион е канадка, но е спечелила по-голяма част от парите си в САЩ).

Източник Profit.bg

Снимки shvpl.info

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.