Наистина ли смартфоните ни правят по-глупави?

Сподели
Използването на мобилни устройства в ежедневието влияе негативно върху качеството на паметта – човек започва да запаметява по-зле факти и краткосрочна информация. За да се избегне това, е необходимо да се изпълняват определени упражнения за подобряване на паметта, съветва руският терапевт Олеся Набокова, цитирана от БГНЕС.

“Един от негативните фактори от влиянието на смартфона върху човешкото тяло е загубата на памет. Правенето на снимки с телефона, работата с помощта на мобилни устройства, използването на навигация и непрекъснато четене на новини в интернет създава проблеми със запаметяването“, казва още терапевтът.

Тя цитира проучвания, които са установили, че когато сме уверени в свободния достъп до информация, ние помним фактите много по-зле, отколкото в ситуации, когато достъпът е ограничен.

Или с други думи, човешкият мозък свиква с удобствата на съвременните технологи и разчита все по-слабо на собствените си възможности.

Според данните от изследванията децата, които активно използват мобилни телефони и смартфони, имат по-бавна реакция на светлинни и звукови сигнали, забележимо увеличение на броя на грешките при писане и намаляване на показателите за ефективност.

Източник © Profit

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *