За теб – www.zatebbg.net

Каква е историята на Пенливото вино?

Сподели

Вината от провинция Шампан станат известни през Средновековието. От манастирските лозя на монасите се приготвяли вина за причастия. По традиция короноването на френските владетели ставало в Реймс и шампанското се превърнало в неизменна част от тържествата около коронациите.

Регионът Шампан във Франция има специфична почва, съставена от 75% варовик, който задържа влага през лятото и топлина през зимата и се осигурява благоприятни условия за развитие на лозята.

Шампан е с характерен климат – континентални и океански влияния. Хълмистият релеф осигурява много слънчеви часове за лозята и ги предпазва от слани.

Moët & Chandon притежава най-много лозя в региона Шампан. Екип от професионалисти се полага грижи и определя момент на беритбата на гроздето, което се обира ръчно.

Столицата на шампанското може да се нариче Еперне. На главната улица „Авеню дьо Шампан“ са разположени произведители на пенливата напитка. LVMH Moet & Chandon има красиви три сгради, които са реставрирани почти от тяхното създаване и два идентични павилиона, които посрещат гости – Le Trianon и Hotel Chandon.

 *Избите на Moet & Chandon формират лабиринт под френската столица на шампанското. Снимка © Francis Hammond
*Избите на Moet & Chandon формират лабиринт под френската столица на шампанското. Снимка © Francis Hammond

Под земята има над 20 километра тунели с изби, които са по протежение на улиците на града.

През 1858 година Южен Мерсие отваря производство на шампанско, неговото желание е искрящото вино да бъде достъпно за широк кръг от хора, защото напитката е била запазена само за елита. В избите на Mercier сенпазят фрески и статуи, които са по идея на създателя. През 1880 година са построени каменни коридори, в които отлежава шампанското под земята. .

Влакът Ориент Експрес от Париж спира в Еперне и се предвижва по частната линия Mercier веднъж месечно, за да може гостите да слезнат по червен килим и са в избите, където има 15 000 бутилки. Всяка година избите са посещавани от 130 000 туристи. Днес пенливото вино е над 150 държави.

*Чаша Grand Vintage Rose 2002 в Трианона на Moet&Chandon е съчетана с ягодов десерт с мента от готвача Бернар Данс

Всяка бутилка Moët отлежава 30 месеца преди да се пусне в продажба.Ремюажът е когато бутилките се съхраняват в избата и се поставят под определен ъгъл с гърлото на бутилката надолу. Бутилките на Moët & Chandon постепенно се завъртат с малък градус, докато не застанат вертикално, така утайката се събира върху тапата, така се изважда по-лесно. .

Бутилките с пенливата напитка на Moët & Chandon присъства на фестивала на Кан и наградите „Оскър“. Малко известно е, че славата на името е с доверието на Мадам дьо Помпадур и в от самия Наполеон, чиято кристална чаша с герб все още се пази .

Цитат:

„Удоволствие без шампанското е напълно изкуствена емоция.“

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

За теб Copyright © All rights reserved.