Пенливо вино

Сподели

Вината от провинция Шампан станат известни през Средновековието. От манастирските лозя на монасите се приготвяли вина за причастия. По традиция короноването на френските владетели ставало в Реймс и шампанското се превърнало в неизменна част от тържествата около коронациите.
Регионът Шампан във Франция има специфична почва, съставена от 75% варовик, който задържа влага през лятото и топлина през зимата и се осигурява благоприятни условия за развитие на лозята.

[quads id=10]
Шампан е с характерен климат – континентални и океански влияния. Хълмистият релеф осигурява много слънчеви часове за лозята и ги предпазва от слани. .
Moët & Chandon притежава най-много лозя в региона Шампан. Екип от професионалисти се полага грижи и определя момент на беритбата на гроздето, което се обира ръчно.

Чаша Grand Vintage Rose 2002 в Трианона на Moet&Chandon

Столицата на шампанското може да се нариче Еперне. На главната улица „Авеню дьо Шампан“ са разположени произведители на пенливата напитка. LVMH Moet & Chandon има красиви три сгради, които са реставрирани почти от тяхното създаване и два идентични павилиона, които посрещат гости – Le Trianon и Hotel Chandon.
Под земята има над 20 километра тунели с изби, които са по протежение на улиците на града.
През 1858 година Южен Мерсие отваря производство на шампанско, неговото желание е искрящото вино да бъде достъпно за широк кръг от хора, защото напитката е била запазена само за елита. В избите на Mercier сенпазят фрески и статуи, които са по идея на създателя. През 1880 година са построени каменни коридори, в които отлежава шампанското под земята.

[quads id=10]

Влакът Ориент Експрес от Париж спира в Еперне и се предвижва по частната линия Mercier веднъж месечно, за да може гостите да слезнат по червен килим и са в избите, където има 15 000 бутилки. Всяка година избите са посещавани от 130 000 туристи. Днес пенливото вино е над 150 държави.

Всяка бутилка Moët отлежава 30 месеца преди да се пусне в продажба.Ремюажът е когато бутилките се съхраняват в избата и се поставят под определен ъгъл с гърлото на бутилката надолу. Бутилките на Moët & Chandon постепенно се завъртат с малък градус, докато не застанат вертикално, така утайката се събира върху тапата, така се изважда по-лесно. .
Бутилките с пенливата напитка на Moët & Chandon присъства на фестивала на Кан и наградите „Оскър“. Малко известно е, че славата на името е с доверието на Мадам дьо Помпадур и в от самия Наполеон, чиято кристална чаша с герб все още се пази .

 

Избите

 

Цитат:
„Удоволствие без шампанското е напълно изкуствена емоция.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *