Сподели

5 ноември 1992 г. – учени публикуват доказателства в списание „Нейчър“ за съществуването на древна бира в 5000-годишна стомна в Годин Тепе, централната част на планинската верига Загрос в Иран.

Година по-рано изследователите откриват на същото място (крепост на Пътя на коприната) доказателство за вино от горе-долу същия период. Откритите текстове обаче предполагат, че бирата е била по-популярна напитка в долна Месопотамия.

Тя се е консумирала както от обикновените хора, така и от представителите на висшата класа. Находката на пивоварни остатъци по вдлъбнатините на стомната подкрепя твърдението, че това ферментирало пиво е било е било предпочитано от шумерите.

Жълтата субстанция съдържа калциев оксалт – често срещан биопродукт от варенето на ечемик. Въпросните вдлъбнатини вероятно е трябвало да задържат калциевия оксалт, който може да бъде много кисел и дори отровен, и да му попречват да развали бирата.

Това обаче далеч не са единствените доказателства – по пода, където е била намерена стомната, са открити и остатъци от ечемик: основна съставка на бирата.

Източник Обекти

Снимка faferek / Shutterstock

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *