Джо Байдън: „Ако Израел не съществуваше, САЩ ще трябва да създаде Израел, за да защити интересите си“

Сподели
Джо Байдън: „Ако Израел не съществуваше, САЩ ще трябва да създаде Израел, за да защити интересите си“
В Туитър нашумя клип, в който Джо Байдън обяснява, че ако Израел не съществуваше, САЩ ще трябва да създадат такъв, за да защитят собствените си интереси. Клипът е откъс от видео, заснето в Конгреса през 1986 година, в което тогавашния сенатор Байдън екзалтирано обяснява важността на Израел за Съединените щати.
В откъса, бившият вицепрезидент на Обама и настоящ президент на САЩ, Джо Байдън крещи, че хората трябва спрат да се извиняват за подкрепата си за Израел и че „това е най-добрата инвестиция от 3 милиарда долара, която правим“.
„Ако не съществуваше Израел, Съединените щати ще трябва да създадат Израел, за да защитим собствените си интереси в региона“, продължава той.
Този откъс предизвика вълна от негативни реакции в Туитър, но и любопитни коментари.
Malekm59 пише: „Точно обратното, Джо!!! За да защити интереси си, Израел купи повечето американски политици, за да контролира Америка, да пороби хората и да получава редовно пари от данъкоплатците и да кара Америка да води войните на Израел. Америка е марионетката, а Израел я притежава“.
А, етническото прочистване на палестинците един от интересите на Америка ли е? 🙃
Израел получава от САЩ по 3,1 млрд. долара годишна военна помощ и е най-големият кумулативен получател на американска помощ – а също така и на военна техника.
Според доклад на Федерацията на американските учени, от създаването на Израел през 1948 година към днешна дата, САЩ са предоставили на Израел близо 146 милиарда долара. В момента, почти цялата помощ, която предоставя САЩ на Израел е под формата на военна мощ, но все пак икономическата помощ не е спирала.
През 2016 година, правителствата на САЩ и Израел подписаха своя трети 10-годишен меморандум за разбирателство относно военната помощ, който обхваща 2019 – 2028 фискални години.
Съгласно условията на меморандума, Щатите се задължават да предоставят 38 милиарда долара във военна помощ на Израел.
Ето и други изказвания на Байдън относно Израел:
„Аз съм ционист. Не е длъжно да си евреин, за да си ционист“.
„Прекарах 35 години от кариерата си, занимавайки се с въпроси, свързани с Израел. Подкрепата ми за Израел започва в стомаха ми, минава през сърцето ми и завършва в главата ми…Гарантирам ви, не бих се присъединил към Барак Обама като негов вицепрезидент, ако имах някакво съмнение, дори най-малкото съмнение, че той споделя същия ангажимент към Израел, който аз споделям“. JTA, 23 септември 2008
„Казвам се Джо Байдън и всички знаят, че обичам Израел“. 2015, реч на Деня на независимостта на Израел
Източник НОВИ ВРЕМЕНА
Снимка Win McNamee/Getty Images