Колко често да мия косата си?

Сподели

Да вдигне ръка тази, на която не ѝ се е случвало да слуша, че колкото по-рядко мие косата си, толкова по-добре.

Подобно втълпяване от нашите майки и баби не само е досадно, но и нелогично, защото текстурата на косата не е edna и съща – грижата за гъстите гриви се различава от тази за правите и тънки коси.

коса жена

Ето защо типът на косата е определящ и за нейното миене. Понякога твърде честите ѝ срещи с душа в банята могат да предизвикат сухота и цъфтене, но и обратното: недостатъчното миене води до запушени пори, възпаление и дори загуба на коса.

“Cosmopolitan” обаче разговаря с експерти по темата и представя колко често е необходимо всъщност да мием косата си според нейната специфика, за да не ѝ вредим без да искаме.

Източник Dama

Колко често да миете косата си според типа ѝ

Права и тънка коса: през ден

При нея омазняването на корените си личи повече, отколкото при останалите типове, затова може да си позволим миене през ден. Заложете обаче на шампоан за обем с по-щадяща формула и използвайте сух шампоан, ако не искате да разредите миенето.

Източник: Thinkstock

Гъста коса: веднъж седмично

Тя няма нужда да бъде мита толкова често – макар фоликулите ѝ да са под прикритие, те всъщност са по-гъсти и снабдяват косата с естествени масла по-добре, отколкото тези на тънката коса. Не се безпокойте от нездравословни последици – шампоан с масло от чаено дърво например ще осигури почистване на порите и предотвратяване на възпаления.

<p><strong>Гъста, ÐºÑŠÐ´Ñ€Ð°Ð²Ð° коса</strong><strong>: на всеки три дни</strong></p>

<p>Едно от неприятните преживявания с този тип коса са мазните корени и сухите краища. Маслата от скалпа не могат да стигнат до останалата част, за разлика от правите коси, затова къдрокосите може да изпитват повече сухота. Затова звездният стилист Майлс Джефрис, работил с Марая Кери, препоръчва измиване на 3 дни, и то не с шампоан, а с почистващ препарат за коса за повече подхранване и по-нежно измиване. На все две седмици може да се използва шампоан без сулфати.</p>
Източник: Thinkstock

Гъста, къдрава коса: на всеки три дни

Едно от неприятните преживявания с този тип коса са мазните корени и сухите краища. Маслата от скалпа не могат да стигнат до останалата част, за разлика от правите коси, затова къдрокосите може да изпитват повече сухота. Затова звездният стилист Майлс Джефрис, работил с Марая Кери, препоръчва измиване на 3 дни, и то не с шампоан, а с почистващ препарат за коса за повече подхранване и по-нежно измиване. На все две седмици може да се използва шампоан без сулфати.

Чуплива коса: през ден

Този тип коса е добре да не се утежнява с по-мощни шампоани и има нужда от дехидратация, за да запази формулата си и да не се наелектризира. Използването на измиващ продукт без сулфати през ден и леко впръскване на овлажнител ще направи косата свежа.

<p><strong>Увредена коса</strong><strong>: на всеки три дни</strong></p>

<p>Поради боядисване, стилизиране и още видове третиране косата  може да стане суха, груба и без блясък. Затова използвайте шампоан, който не само премахва три основни вредителя: продукти, тежка вода и замърсяване, но и подхранва.</p>
Източник:  Thinkstock

Увредена коса: на всеки три дни

Поради боядисване, стилизиране и още видове третиране косата  може да стане суха, груба и без блясък. Затова използвайте шампоан, който не само премахва три основни вредителя: продукти, тежка вода и замърсяване, но и подхранва.

Мазна коса: през ден

Вярно е, че колкото повече се опитваме да преборим мазните корени, толкова повече скалпът произвежда мазнина. Причината е, че когато го изсушаваме, той наваксва изгубеното. Колкото и да е изкушаващо, избягвайте да миете косата си повече от 4 пъти на седмица. При това положение сухият шампоан могат да се превърнат в новия ви най-добър приятел – той не само прикрива мазните корени, но и увеличава обема.

<p><strong>За нормална коса: през ден</strong></p>

<p>Това название не е най-коректното, но се приема, ако косата ви не е нито тънка, нито гъста, къдрава, или мазна. Щом е някъде по средата, може да използвате шампоан, който не е предназначен за някой от останалите типове. Мийте я с шампоан без тежки сулфати в съдържанието му и не по-често от през ден.</p>
Източник:  Thinkstock

За нормална коса: през ден

Това название не е най-коректното, но се приема, ако косата ви не е нито тънка, нито гъста, къдрава, или мазна. Щом е някъде по средата, може да използвате шампоан, който не е предназначен за някой от останалите типове. Мийте я с шампоан без тежки сулфати в съдържанието му и не по-често от през ден.

Източник Dama

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *