Красавиците в небето

Сподели

Снежинките са съставени от 5% вода и 95% въздух. Тези красавици пречистват околната среда от прах и смог, затова по време на снеговалежи се диша толкова лесно.

Снежинките са много красиви и интересни създания на великата природа. Учените са опитвали да разгадаят тайната на тези красавици и да ги запечатат на снимка.

В резултатит от дългогодишни изследвания няма две абсолютно еднакви снежинки. Международната комисия по сняг и лед още през 1951 г. узаконява единната класификация на снежинките. Според нея съществуват 7 вида снежинки: звездоподобни кристали, игловидни, колонки, пластинки, пространствени дендрити, стълбове с накрайници и снежинки с неправилна форма. Най-често се срещат класически шестоъгълни екземпляри. Кристалите им са наистина неповторими и образуват уникални съчетания.

Снимки: Интернет

Стуктурата им е строго шестоъгълната, която е позната на китайците още от II век пр. Хр. През 1591 г. за първи път наблюдава свойството на снежинките английския математик Томас Хариът, но не публикува наблюденията си. Затова за първи официални разработки на разнообразието на формите на снежните кристали се смятат написаните от Йохан Кеплер и Рене Декарт. А първото систематично изследване е предприето от Укичиро Накая, който създава синтетични снежинки през 1936 г. и ги категоризира в над 200 различни типа през 1954 г. Изкуствените красавици с 6 лъча се получават благодарение на специален уред. На остров Хонсю съществува Музей на снега и леда „Укичиро Накая“, където се пази и първата машина за синтетичен сняг.

Във всяка шестоъгълна снежинка има структура на молекулата на водата. Между лъчите на кристала се образуват ъгли само от 60 и 120 градуса. На върховете на шестоъгълника се струпват все нови и нови кристали. И така се получават най-разнообразни форми на звездички-снежинки.

Теглото на една е около 1 мг, но понякога стига до 2-3. В един кубически метър сняг има около 350 млн. снежинки, а на цялата Земя количеството им е 10 на 24 степен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *