Митове и легенди за депресията

Сподели

Много са хората, които страдат от депресия, но почти никои не е наясно с това какво означава. Депресията представлява психично разстройство, което е характерно с лошо настроение, понижена самооценка, липса на интерес, нарушения в мисленето и неспособност и желание към ежедневните занимания и работа.

Хората приемат антидеприсанти под една или друга форма. Това е изключителна сериозна цифра – 65 на сто.

Кои са най-разпространените митове?

  1. Депресията е най-обикновено лошо настроение, не е нищо повече

Лошото настроение и упадъкът на душевните и физическите сили са не причина, а следствие от депресията. Може да възстанови човек силите си след един добър сън, ако е здрав. Ако почивката не ни одобрява, не се чувства нов прилив на енергия, може да има вътрешно заболяване или имунната система не работи.

Ако се приемат антидепресанти те не помагат в повечето случай. Те намаляват симптомите, но не могат да премахнат причините. Трябва да се приемат антидепресантите след консултация или по указание на медицинско лице.

  1. От депресия страдат по-често жените

Жените дават по-често и открито воля на настроенията си, мъжете са свикнали да не показват и крият чувствата си. Мъжете отхвърлят от себе си отрицателните емоции, което се дължи от възпитанието от ранното детство, че „трябва да бъдат силни’.

  1. Нямам нужда от лечение, не съм в депресия

Депресията не може да се изпари от само себе си. Опасно е, ако оставим депресията. В резултат от нея може навредим на сърцето си, нервната система, стомаха и на цялата си психика.

  1. Ако някои има депресия, значи е луд. Това е болест за цял живот и мястото му е в болница

Депресията е болест, която не е за цял живот. При правилното лечение болестта може да се излекува за дълго време или за постоянно.

  1. Нямам воля и не мога да се преборя по друг начин с депресията, освен да ям много. Намирам утеха в храната.

Тук не може да става въпрос на воля. Когато човек е в депресия, започва да яде по няколко причини:

– Нервната система страда от недостиг на мастни киселини.

– Измореният мозък изпитва глад за захар, без която не може да функционира пълноценно.

– На болния организъм не му достига енергия и по този начин си я набавя от храната.

  1. Само отрицателният стрес дава тласък към депресията

Tози мит е съчинен от хора, които не са постигнали нищо хубаво. Радостта, удовлетворението също може да събудят депресия. Защото изразходвайки много енергия, за да бъде постигната целта и върха покорен може да има чувство на ограбеност и безцелност.

Снимка pixabay.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *